En hälsofrämjande kost är en helhet som illustreras i kostråd med matpyramider och tallriksmodeller. Det mångsidiga och varierade urvalet av livsmedelsingredienser möjliggör hälsosamma, miljömässigt hållbara och välsmakande måltider och mellanmål.
Baserat på publikationen Hållbar hälsa från maten – nationella näringsrekommendationer 2024 ges rekommendationer för olika målgrupper, såsom gravida och ammande kvinnor, barn och barnfamiljer, samt för förskoleundervisning, skol- och studentmåltider, samt som äldre och sjukhuspatienter. Det centrala målet med näringsrekommendationer är att förbättra befolkningens hälsa. En näringsmässigt tillräcklig kost enligt rekommendationerna kan sättas ihop på individnivå på flera olika sätt.
Näringsrekommendationer:
- Vuxna
- Spädbarn och barn
- Skolelever och ungdomar
- Gravida och ammande kvinnor
- Äldre
- Vegankost
- Specialkost
Födoämnen:
- Grönsaker, frukt och bär
- Fullkornsprodukter
- Fisk och fiskprodukter
- Kött, köttprodukter och ägg
- Mjölk ock mjölkprodukter