Införsel av främmande djur från EU-länder, Norge och Schweiz till Finland

Beakta följande saker innan införsel av främmande djur

I unionsområdet är det förbjudet att importera, odla, sälja och använda samt sätta ut i naturen sådana djurarter som betraktas som invasiva främmande arter. EU:s medlemsstater har godkänt en förteckning över invasiva främmande arter. I statsrådets förordning finns också bestämmelser om invasiva främmande arter av nationell betydelse.

De invasiva främmande arter som har betydelse för Europeiska unionen samt nationellt betydande invasiva främmande arter har uppräknats på jord- och skogsbruksministeriets webbplats.

Den internationella konventionen (CITES-avtalet) som reglerar handeln med utrotningshotade växt- och djurarter ska alltid tas i beaktande i samband med import av sällsynta eller i övrigt utrotningshotade djur. I fråga om vissa djurarter förutsätter CITES-avtalet export- och importtillstånd eller en importanmälan.

Mer information får du från Finlands miljöcentral tfn 0295 251 000, cites@syke.fi eller på Finlands miljöcentrals webbplats.

Enligt jaktlagen får vilt och viltbestånd av främmande ursprung inte importeras eller sättas ut i frihet utan tillstånd av Finlands viltcentral. I fråga om införsel av djur från Åland och utsättande av dessa i frihet på annat håll i Finland tillämpas samma principer som för annan införsel.

Man kan söka om tillstånd för ändamålet av Finlands viltcentral.

Enligt jaktlagen ska tillstånd vägras om åtgärden medför skada på naturen och de vilda djuren.

Införsel av andra än i Finland i vilt tillstånd förekommande fisk- eller kräftarter eller bestånd av dessa eller könsceller av dem för utsläppande i naturliga vatten eller för vattenbruksändamål är förbjuden enligt lagen om fiske utan tillstånd av närings-, trafik- och miljöcentralen (på finska).

Beakta också följande saker som kommer från lagen om djurvälfärd

Andra

Insekter som livsmedel

I Finland tillåts endast användning av hela uppfödda insekter.

Mer information om insekter som livsmedel och Livsmedelsverkets anvisning Insekter som livsmedel (10588/1) finns här.

Sidan har senast uppdaterats 3.10.2024