De allmänna kraven för förflyttning av djur på den inre marknaden har lagts fram i en separat anvisning.
Denna anvisning lägger fram ytterligare information som kompletterar de allmänna kraven och gäller:
- särskilda regler förknippade med uppsamling av djur
- förflyttningar som förutsätter Livsmedelsverkets samtycke
- införselkontroller av försändelser som anländer till Finland
- aktörernas skyldighet att journalföra och förvara uppgifter
- annan lagstiftning förknippad med förflyttning
I slutet av anvisningen finns en förteckning över de hållna landdjur som avses i djurhälsolagen.
Förflyttning av produktionsdjur
Förutom myndigheterna ger även representanter för näringen anvisningar om förflyttningar av produktionsdjur (nötkreatur, svin, getter, fjäderfän, alpackor, lamadjur), könsceller och embryon till Finland.
Djurens hälsa ETT rf ger information på näringens vägnar. Livsmedelsverket rekommenderar att alla importörer kontaktar ETT rf, elainten.terveys@ett.fi.
Särskilda regler förknippade med uppsamling av djur
- Vid förflyttning av hållna klövdjur, hovdjur eller fjäderfän från den anläggning de härrör från till den anläggning som är bestämmelseplatsen i en medlemsstat, ska aktörerna säkerställa att djuren inte uppsamlas mer än tre gånger och att uppsamlingarna sker på anläggningar godkända för uppsamling eller i godkända transportmedel med följande villkor:
- alla hållna klövdjur, hovdjur och fjäderfän som samlas upp ska förflyttas till den slutliga destinationsanläggningen i en annan medlemsstat senast inom 20 dagar från det att de lämnade den anläggning de härrör från;
- hållna klövdjur, hovdjur och fjäderfän ska lämna den anläggning som är godkänd för uppsamling i den medlemsstat de härrör från senast 14 dagar efter att de lämnade den anläggning de härrör från.
- En aktör som begär ett djurhälsointyg ska på begäran av en behörig myndighet leverera uppgifter om samtliga förflyttningar, inklusive uppsamlingar av de djur som omfattas av transporten, från det att djuren lämnade den anläggning de härrör från.
- Om djuren transporteras längs en vattenled eller till havs, kan den tidsfrist på 20 dagar som avses i punkt 1 a förlängas med en tid som motsvarar den tid resan längs vattenleden eller till havs tar.
Aktörer ska säkerställa att lastningen av de klövdjur, hovdjur och fjäderfän, som man avser uppsamla i transportmedlet innan de förflyttas till en annan medlemsstat, genomförs på anläggningen på ett sådant sätt att transportmedlet inte körs in i det utrymme där djuren hålls.
Förflyttningar som förutsätter Livsmedelsverkets samtycke
Följande förflyttningar på den inre marknaden förutsätter Livsmedelsverkets godkännande.
- förflyttning av landlevande eller vattenlevande djur samt könsceller eller embryon från landlevande djur för vetenskapliga ändamål
- förflyttning av vilda landlevande djur
- förflyttning av landlevande djur som tillåts på basis av ett nationellt undantag som en annan medlemsstat tillämpar till ett område som har sjukdomsfri status eller där utrotningsprogram genomförs
- förflyttning för utrotning av en sjukdom hos landlevande djur
- förflyttning av avelsmaterial till en genbank eller från någon annan anläggning än en godkänd anläggning
- förflyttning av primater från någon annan anläggning än en avgränsad anläggning
- förflyttning av sällskapsdjur i annat än kommersiellt syfte som avses i förordningen om sällskapsdjur och som inte uppfyller alla krav som ställs på den
- förflyttning av vattenlevande djur i undantagsfall
Ansök om Livsmedelsverkets godkännande med denna blankett.
Införselkontroller av försändelser som anländer till Finland
Aktören ska kontrollera djuren, könscellerna och embryona samt deras identifieringsmärkningar och införselhandlingar omedelbart efter att de har anlänt till Finland. Om kontrollören konstaterar att införselhandlingarna eller identifieringsmärkningarna inte uppfyller kraven på förflyttning eller att de är bristfälliga, eller om djuren misstänks sprida en smittsam sjukdom, ska djuren omedelbart isoleras på destinationsanläggningen och kontrollören ska omedelbart anmäla ärendet till kommunalveterinären.
Aktören får inte överlåta djuren till en annan mottagare innan djuren, könscellerna och embryona samt de införselhandlingar som åtföljer dem har konstaterats uppfylla kraven.
Tjänsteveterinären kan utföra besiktningar på destinatiosanläggningen och i samband med dem ta prover. Tjänsteveterinären har rätt att kontrollera djuren och införselhandlingarna också under transporten.
Aktörernas skyldighet att journalföra och förvara uppgifter
Aktörer som bedriver handel på den inre marknaden ska föra journaler som innehåller åtminstone följande uppgifter:
- arter, kategorier, antal och identifieringsuppgifter för hållna landlevande djur på anläggningen
- förflyttningar av hållna landlevande djur till och från anläggningen, inklusive från fall till fall:
- platsen de härrör från eller destinationsanläggningen
- datum för sådana förflyttningar
- de dokument som ska åtfölja hållna landlevande djur som anländer till eller lämnar en anläggning
- dödligheten för hållna landlevande djur på anläggningen
- biosäkerhetsåtgärder, övervakning, behandlingar, provresultat och andra relevanta uppgifter enligt det som är ändamålsenligt för följande:
- arter och kategorier av hållna djur på anläggningen
- typen av produktion
- anläggningens typ och storlek
- resultaten av djurhälsobesök.
Journalerna ska föras på papper eller i elektronisk form.
Aktörer som driver anläggningar ska spara journalerna på anläggningen minst 3 år efter förflyttningen.
Annan lagstiftning förknippad med förflyttning
Invasiva främmande arter
I unionsområdet är det förbjudet att importera, odla, sälja och använda samt sätta ut i naturen sådana djurarter som betraktas som invasiva främmande arter. EU:s medlemsstater har godkänt en förteckning över invasiva främmande arter. I statsrådets förordning finns också bestämmelser om invasiva främmande arter av nationell betydelse.
De invasiva främmande arter som har betydelse för Europeiska unionen samt nationellt betydande invasiva främmande arter har uppräknats på jord- och skogsbruksministeriets webbplats.
CITES-tillståndsförfarandet
Den internationella konventionen (CITES-avtalet) som reglerar handeln med utrotningshotade växt- och djurarter ska alltid tas i beaktande i samband med import av sällsynta eller i övrigt utrotningshotade djur. I fråga om vissa djurarter förutsätter CITES-avtalet export- och importtillstånd eller en importanmälan.
Mer information får du från Finlands miljöcentral tfn 0295 251 000, cites@syke.fi eller på Finlands miljöcentrals webbplats.
Införsel av djur av främmande ursprung
Enligt jaktlagen får vilt och viltbestånd av främmande ursprung inte importeras eller sättas ut i frihet utan tillstånd av Finlands viltcentral. I fråga om införsel av djur från Åland och utsättande av dessa i frihet på annat håll i Finland tillämpas samma principer som för annan införsel.
Man kan söka om tillstånd för ändamålet av Finlands viltcentral.
Enligt jaktlagen ska tillstånd vägras om åtgärden medför skada på naturen och de vilda djuren.
Lagen om fiske
Införsel av andra än i Finland i vilt tillstånd förekommande fisk- eller kräftarter eller bestånd av dessa eller könsceller av dem för utsläppande i naturliga vatten eller för vattenbruksändamål är förbjuden enligt lagen om fiske utan tillstånd av närings-, trafik- och miljöcentralen (på finska).
Andra klöv- och hovdjur
Med klöv- och hovdjur avses i djurhälsolagen djur som tillhör arter inom ordningarna klövdjur (Artiodactyla), hovdjur (Perissodactyla) och elefantdjur (Proboscidea).
Med klövdjur (Artiodactyla) avses
- gaffelantiloper (Antilocapra),
- kameldjur (Camelus ssp., Lama ssp., Vicugna ssp.),
- giraffdjur (Giraffa ssp., Okapia ssp.),
- dvärgmyskdjur (Hyemoschus ssp., Tragulus-Moschiola ssp.),
- myskhjortar (Moschus ssp.),
- navelsvin (Catagonus ssp., Pecari-Tayassu ssp.),
- svindjur (Babyrousa ssp., Hylochoerus ssp., Phacochoerus ssp., Porcula ssp., Potamochoerus ssp., Sus ssp.),
- flodhästar (Hexaprotodon-Choeropsis ssp., Hippopotamus ssp.),
- hjortdjur (Cervidae) dvs. arterna
- Alces ssp., Axis-Hyelaphus ssp., Blastocerus ssp., Capreolus ssp., Cervus ssp., Dama ssp., Elaphodus ssp., Elaphurus ssp., Hippocamelus ssp., Hydropotes ssp., Mazama ssp., Megamuntiacus ssp., Muntiacus ssp., Odocoileus ssp., Ozotoceros ssp., Przewalskium ssp., Pudu ssp., Rangifer ssp., Rucervus ssp. och Rusa ssp.
- och slidhornsdjur (Bovidae) dvs.
- hästantiloper (Addax ssp., Hippotragus ssp., Oryx ssp.),
- koantiloper (Alcelaphus ssp., Beatragus ssp., Connochaetes ssp., Damaliscus ssp., Sigmoceros-Alecelaphus ssp.,),
- gaseller (Ammodorcas ssp., Antidorcas ssp., Antilope ssp., Eudorcas ssp., Gazella ssp., Litocranius ssp., Nanger ssp., Procapra ssp., Saiga ssp.),
- impalor (Aepyceros ssp.),
- dvärgantiloper (Dorcatragus ssp., Madoqua ssp., Neotragus ssp., Oreotragus ssp., Ourebia ssp., Raphicerus ssp.),
- nötdjur (Bovinae arterna Ammelaphus ssp., Boselaphus ssp., Tetracerus ssp., Bison ssp., Bos ssp. (inklusive Bibos, Novibos, Poephagus), Bubalus ssp. (inklusive Anoa), Pseudoryx ssp., Strepticeros ssp, Syncerus ssp., Taurotragus ssp., Tragelaphus ssp. (inklusive Boocerus)),
- dykarantiloper (Cephalophus ssp., Philantomba ssp., Sylvicapra ssp.),
- vattenantiloper (Kobus ssp., Pelea ssp., Redunca ssp.) och
- getdjur (Ammotragus ssp., Arabitragus ssp., Capra ssp., Hemitragus ssp., Nilgiritragus ssp., Ovis ssp., Pseudois ssp., Naemorhedus ssp. (inklusive Naemorhedus och Capricornis), Oreamnos ssp., Rupicapra ssp., Budorcas ssp., Ovibos ssp., Pantholops ssp.)
Med hovdjur (Perissodactyla) avses
- hästdjur (Equus spp.),
- tapirer (Tapirus spp.) och
- noshörningar (Ceratotherium spp., Dicerorhinus spp., Diceros spp., Rhinoceros spp.)
Med elefantdjur (Proboscidea) avses elefanter (Elephas ssp., Loxodonta ssp.)
Hållna fjäderfän
Med fjäderfän avses fåglar som föds upp eller hålls i fångenskap för produktion av kött, ägg avsedda för konsumtion eller andra produkter, viltfåglar för att utsätta dem i frihet eller för produktion av fåglar av ovannämnda produktionstyper.