Den kinesiska myndigheten kräver att Livsmedelsverket utövar tillsyn över och vägleder anläggningar som exporterar livsmedel av animaliskt ursprung till Kina för att säkertsälla att de kinesiska kraven följs. Anläggningar i fisk-, kött- och mjölkbranschen som ansöker om tillstånd för export till Kina ska ansluta sig till Livsmedelsverkets exporttillsynssystem (CSCS, China Specific Control System). Livsmedelsverket kontrollerar regelbundet de anslutna anläggningarna och tillsynen över dem. För kontroll av exportanläggningar tas ut en avgift från den 1 januari 2024 enligt jord- och skogsbruksministeriets förordning 1248/2023 och Livsmedelsverkets prislista för inspektion av godkända livsmedelskokaler som bedriver export, behandling av inspektionsmaterialet och distansinspektion.
Den som utövar tillsyn över en anläggning som hör till exporttillsynssystemet utövar också regelbundet exporttillsyn enligt de kinesiska kraven. Exporttillsynens bokföring görs i systemet Oiva på exportraderna 21.1 – 21.11 (särskilda krav som Kina ställer). På exportanläggningens ansvar ligger att utreda Kinas väsentliga lagstiftning och följa den i sin verksamhet vad gäller exportprodukter och tillverkningen av sådana. Den som utövar tillsyn över anläggningen ska övervaka att författningarna omsätts i praktiken.
På webbsidan kinesisk lagstiftning finns en förteckning över de författningar som åtminstone (minimikrav) ska behärskas och följas vid export. Av dessa författningar ska man behärska dem som gäller den ifrågavarande anläggningens godkända exportprodukter och dessas tillverkningsprocesser. Förteckningen är inte heltäckande utan för exportens del ska företagaren också inhämta annan information. Livsmedelsverket svarar inte för att författningarna är uppdaterade. Mer information om den kinesiska lagstiftningen: kiina@ruokavirasto.fi.