Livsmedelssäkerhet för vegetabiliska drycker och veganska efterrätter (VEGETURVA)

Konsumtionen av produkter som tillverkas av havre, soja, nötter, ris eller andra vegetabiliska produkter och som ersätter mjölkprodukter har ökat under de senaste åren. Utöver det ökade utbudet ökas användningen av rekommendationerna från olika håll om att minska konsumtionen av livsmedel av animaliskt ursprung för att främja folkhälsan och stävja klimatförändringen. För närvarande finns det endast knappt med information om de kemiska eller mikrobiologiska livsmedelsriskerna med vegetabiliska produkter som ersätter mjölkprodukter eftersom de inte kontrolleras i enlighet med bestämmelserna om livsmedelssäkerhet såsom komjölk, och de är en relativt ny produktgrupp.

Syftet med denna undersökning är att

  • bestämma halterna av sporbildande sjukdomsalstrande bakterier och flera främmande ämnen, såsom tungmetaller och mykotoxiner, i produkter som ersätter mjölkprodukter,
  • bedöma konsumentens exponering för dessa livsmedelsrisker och förändringen i exponeringen, om produkter som framställts av komjölk skulle ersättas med vegetabiliska produkter,
  • bedöma de produktspecifika gränsvärdena eller gränserna för säker användning för olika konsumentgrupper, om användningen kan medföra en hälsorisk,
  • undersöka hur tillverkningsprocessen påverkar kvaliteten på slutprodukten,
  • utreda den nuvarande konsumtionen och hur förvaringen av havreprodukter påverkar den mikrobiologiska risken samt
  • som förberedelse för fortsatta projekt utarbeta en litteraturöversikt över de vegetabiliska produkter som ersätter mjölk- och köttprodukter ur närings-, probiotika- och livsmedelsrisksynvinkel samt kvalitativt jämföra nyttan och riskerna med produkter av animaliskt och vegetabiliskt ursprung.

Resultaten om livsmedelssäkerhet är till nytta i planeringen av övervakningen och industrins egenkontroll samt i det nationella beslutsfattandet. Mängden säker användning och näringsinformationen stöder utarbetandet av nationella rekommendationer. Dessutom ger resultaten konsumenterna forskningsbaserad, oberoende information som stöd för deras val.

Projektets resultat och publikationer länkas till denna sida.

Tidtabell

2023-2026

Projektgrupp

Livsmedelsverket, Enheten för riskvärdering

  • Johanna Suomi (ansvarig projektforskare)
  • Petra Pasonen
  • Antti Mikkelä
  • Pirkko Tuominen

Livsmedelsverket, Enheten för kemi

  • Marjo Kolmonen
  • Marjo Pulkkinen
  • Marja Raatikainen
  • Tiina Ritvanen
  • Janne Järvinen
  • Kati Hakala
  • Annikki Welling

Livsmedelsverket, Enheten för mikrobiologi

  • Maria Aarnio
  • Satu Hakola
  • Saija Hallanvuo
  • Anna-Liisa Myllyniemi

VTT

  • Hanna-Leena Alakomi
  • Elina Sohlberg
  • Pekka Lehtinen
  • Ulla Holopainen-Mantila

Fazer, Raisio och Valio deltar som samarbetspartner i projektet

Finansiering

Makera, Valio, Raisio, Fazer samt Livsmedelsverket och VTT

Publikationer och nyheter om projektet

Tilläggsuppgifter

Johanna Suomi, enheten för riskvärdering (johanna.suomi@ruokavirasto.fi)

Sidan har senast uppdaterats 28.6.2023