I livsmedelsprocessen bildas främmande ämnen, dvs. processkontaminanter, när livsmedel värms upp, röks eller fermenteras. Cancerframkallande processkontaminanter är relevanta eftersom de kan orsaka mutationer, dvs. skador i arvsmassan. Mutationer kan leda till uppkomsten av cancer.
Mål
- Undersökning av sambandet mellan intag av processkontaminanter och risken för cancer i två epidemiologiska material om matanvändning
- Bedömning av exponering för processkontaminanter hos finländska vuxna och barn
- Bedömning av sjukdomsbördan för cancer i samband med exponering för processkontaminanter
- Studie av det tidsmässiga sambandet mellan lagstiftningen om främmande ämnen och förekomsten av cancer i utvalda EU-länder och länder utanför EU
- Bedömning av dosrespons: kombination av testresultat för djur och epidemiologiska resultat
- Karakterisering av cancerrisk
- Rapportering av resultat som ett så kallat levande dokument, alltså att projektresultaten publiceras allt eftersom de blir färdiga, det vill säga resultaten uppdateras när uppgifter om fara, uppgifter om halter i livsmedel ändras och nya uppgifter om matanvändning erhålls
Forskargrupp
- Tero Hirvonen (Livsmedelsverket)
- Pirkko Tuominen (Livsmedelsverket)
- Antti Mikkelä (Livsmedelsverket)
- Tia Heikkinen (Helsingfors universitet)
- Satu Männistö(Institutet för hälsa och välfärd)
- Paul Knekt (Institutet för hälsa och välfärd)
- Jukka Kontto (Institutet för hälsa och välfärd)
- Harri Rissanen (Institutet för hälsa och välfärd)
Tidsplan
2020–2030