Projektet har som syfte att uppskatta exponeringen av finländarna av olika ålder (barn, vuxna och pensionärer) till tillsatsämnen via livsmedel. Funktioner av tillsatsämnen i mat och deras egenskaper som kan skada konsumenternas hälsa skall redogöras i projektet.
Projektet är del av en mera omfattande plan som skall uppskatta finländska konsumenternas exponering till medel som förbättrar livsmedel. Med i förordningar tillåtna maximhalterna eller/och halterna som industrin använder skall identifieras de tillsatsämnen vars acceptabla dagliga intåg (ADI) kan överstiga med dagens konsumption. På så sätt kan bevakningsaktioner riktas till dessa ämnen.
Riskprofiler på tillsatsämnen och andra medel som förbättrar livsmedel skall bestämma exponeringens nivå i dag och lägga grunden till följande observering av exponeringen. Medel som behöver närmare observering skall identifieras av riskprofiler.
Nyckelord
Medel som förbättrar livsmedel, tillsatsämnen, ADI, exponering, riskprofil, E-nummer
Tidtabell
Tillsatsämnen 2014 - 2017, aromer och enzymer innan 31.12.2017
Finansiering
Evira
Projektgrupp
specialforskare Johanna Suomi
specialforskare Liisa Uusitalo (2014)
specialforskare Kimmo Suominen
specialforskare Tero Hirvonen (2015-)
specialforskare Pirkko Tuominen
Tilläggsuppgifter om projektet
Johanna Suomi, specialforskare, forskningsenheten för riskvärdering