Utvärdering av hälsorisker och metoder för att minska gyromitrin i stenmurklor

Gyromitrin i stenmurklor är akut giftigt för människor, och det har visat sig orsaka cancer hos försöksdjur. Finland är ett av de få länder där försäljning av stenmurklor som livsmedel är tillåten. För att avlägsna giftigheten rekommenderas det att koka stenmurklor två gånger i 5 minuter vardera, men trots denna behandling kvarstår giftiga rester i stenmurklorna.

Denna studie utvärderar finländarnas exponering för gyromitrin i stenmurklor baserat på litteraturkällor och undersöker de hälsorisker som gyromitrin orsakar. Dessutom undersöks om kokrekommendationen är tillräcklig för att avlägsna gyromitrin från stenmurklor till en nivå som inte utgör en hälsorisk

Tidtabell

2024–2025

Forskningsgrupp

Petra Pasonen
Tero Hirvonen
Johanna Suomi

Finansiering

Livsmedelesverket

Mer om projektet

Forskare Petra Pasonen, petra.pasonen@ruokavirasto.fi

Sidan har senast uppdaterats 6.2.2025