- Projektet kartlägger och utvärderar:risker som påverkar fiskprodukters säkerhet.
- Ekonomiska effekter av livsmedelssäkerhetssystem inom produktionen av fiskprodukter.
- Effekten av konsumentens beteende på fiskprodukters livsmedelssäkerhetsrisker.
- Marknadsstrukturernas inverkan på fiskprodukters livsmedelssäkerhet.
Utifrån resultaten försöker man identifiera kritiska punkter för livsmedelssäkerheten i produktionskedjan från fiskproduktens tillverkare till konsumenten och kartlägga metoder med vilka företag i livsmedelsbranschen övervakar dessa punkter i sin tillverkningsprocess.
Samtidigt bedöms betydelsen av konsumenternas beteende och föreställningar för säkerheten hos de produkter som studeras. Dessutom strävar man efter att beakta eventuella effekter som handelns koncentration och det ökande antalet egna märken (”private labels”) medför. Målet är att utveckla en metod för beräkning av kostnaderna för säkerheten hos livsmedel som lätt förfars.
Forskningsgrupp
Pirkko Tuominen (Evira)
Kirsi-Maarit Siekkinen (Evira)
Jukka Peltola (MTT)
Samarbetspartner
Livsmedelsindustriförbundet, Köttindustri forskningscentral, fiskpreparatinstituter
Tidtabell
2004 - 2006
Finansiering
Jord- och skogsbruksministeriets kvalitetstrategisforskning, Evira, MTT Ekonomiforskning