Studien undersöker den mikrobiologiska kvaliteten på färdiga växtbaserade mejeri- och köttsubstitut inom EU. Den ger data om hur många av dessa produkter som kan vara förorenade med mikrobiologiska faror på detaljhandelsnivå. I alla femton medlemsstater som deltar i studien utförs tester i slutet av produkternas hållbarhetstid för att fastställa värsta möjliga scenario för kontaminering med Listeria monocytogenes samt andra faror som Salmonella och STEC. Informationen bidrar med relevant data för vidare mikrobiologisk riskbedömning av dessa produkter.
Tidtabell
2025–2026
Forskargrupp
Projektet leds av Food Safety Authority of Ireland och inkluderar livsmedelssäkerhetsmyndigheter från fjorton andra EU-länder. De deltagande länderna visas på kartan. Livsmedelsverket representeras av enheterna för riskbedömning och mikrobiologi.
Experter som deltar i projektet:
- Saija Hallanvuo
- Suvi Joutsen
- Petra Pasonen
- Tiina Peltopuro
- Kirsi-Maarit Siekkinen
- Maria Simola
- Johanna Suomi
Finansiering
EFSA Focal Point tailor-made activity
Mer information
johanna.suomi@ruokavirasto.fi