En detaljhandelsstudie för att undersöka mikrobiologiska kontamineringsnivåer i färdiga växtbase-rade mejeri- och köttsubstitut

Studien undersöker den mikrobiologiska kvaliteten på färdiga växtbaserade mejeri- och köttsubstitut inom EU. Den ger data om hur många av dessa produkter som kan vara förorenade med mikrobiologiska faror på detaljhandelsnivå. I alla femton medlemsstater som deltar i studien utförs tester i slutet av produkternas hållbarhetstid för att fastställa värsta möjliga scenario för kontaminering med Listeria monocytogenes samt andra faror som Salmonella och STEC. Informationen bidrar med relevant data för vidare mikrobiologisk riskbedömning av dessa produkter.

Tidtabell

2025–2026

Forskargrupp

Projektet leds av Food Safety Authority of Ireland och inkluderar livsmedelssäkerhetsmyndigheter från fjorton andra EU-länder. De deltagande länderna visas på kartan. Livsmedelsverket representeras av enheterna för riskbedömning och mikrobiologi.

MapChart_Map.png

Experter som deltar i projektet:

  • Saija Hallanvuo
  • Suvi Joutsen
  • Petra Pasonen
  • Tiina Peltopuro
  • Kirsi-Maarit Siekkinen
  • Maria Simola
  • Johanna Suomi

Finansiering

EFSA Focal Point tailor-made activity

Mer information

johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sidan har senast uppdaterats 27.2.2025