Nedgrävning av animaliska biprodukter (fisk- och hästbiprodukter)

Animaliska biprodukter är de animaliska delar och produkter som erhålls från dem och som inte används som livsmedel. Animaliska biprodukter kan innehålla biologiska och kemiska substanser som är skadliga för människors och djurs hälsa, särskilt när de hamnar i näringskedjan. Biprodukter uppkommer till exempel i samband med slakt, varefter de levereras till den anläggning som tar emot biprodukterna eller till annan plats som lagen tillåter. I avlägsna områden kan biprodukter under vissa förhållanden grävas ner i marken eller levereras till en avstjälpningsplats. Dessutom är det tillåtet att gräva ner en begränsad mängd fiskbiprodukter och leverera dem till avstjälpningsplatser i hela Finland.

Från och med början av 2023 trädde ändringar i biproduktlagen i kraft angående bortskaffande av fisk- och hästbiprodukter i Finland. I detta projekt kartläggs de potentiella hälsorisker för människor och djur som förändringarna kan orsaka och hur väl de avlägsna områdena i Finland uppfyller de kriterier som anges i lagen.

Målet är att:

  • bedöma sjukdomsrisken i samband med bortskaffande av fisk- och hästbiprodukter genom nedgrävning eller leverans till avstjälpningsplatser i avlägsna områden och för begränsade mängder fiskbiprodukter i områden som inte anses som avlägsna.
  • ta reda på hur mycket fiskbiprodukter som produceras och hur de hanteras eller bortskaffas.
  • beskriva de särdrag som är relaterade till nedgrävning av biprodukter.
  • undersöka om de områden som definieras som avlägsna områden i Finland uppfyller de kriterier som anges i lagen.

Tidtabell

2023

Finansiering

jord- och skogsbruksministeriet

Forskningsgrupp

  • Pirkko Tuominen (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)
  • Leena Seppä-Lassila (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)
  • Heidi Rossow (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)
  • Suvi Joutsen (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)
  • Petra Pasonen (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)
  • Terhi Järvelä (Livsmedelsverket, enheten för riskvärdering)

Projektpublicering

Seppä-Lassila L, Joutsen S, Järvelä T, Rossow H, Pasonen P & Tuominen P (2024) Sjukdomsrisker till följd av bortskaffande av biprodukter från fisk och hästar. Livsmedelsverkets forskningsrapporter 1/2024. ISBN 978-952-358-056-5. http://hdl.handle.net/10138/569902 (beskrivningen på svenska)

Mer om projektet

Leena Seppä-Lassila, leena.seppa-lassila@ruokavirasto.fi 

Pirkko Tuominen, pirkko.tuominen@ruokavirasto.fi 

Sidan har senast uppdaterats 18.1.2024