På grund av underhåll av datasystemen är det driftsavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster från och med fredagen den 27 september 2024. På webbplatsen Livsmedelsverket.fi finns en prislista, rådgivarregister, en söktjänst för EU-stöduppgifter samt veterinärregistrets offentliga informationstjänst vilka är ur bruk redan från och med kl. 10. Andra e-tjänster är ur bruk från och med kl. 16.15. E-tjänsterna kan användas som normalt senast måndag den 30 september 2024 klockan 8. Tjänsterna kan vara tillgängliga redan tidigare. Läs mer

Undersökning: Den nationella salmonellakontrollen skyddar konsumenterna

26. augusti 2024

Slopas Finlands nationella program för salmonellakontroll, kommer förekomsten av salmonella i produktionskedjan för svinkött att öka och antalet sjukdomsfall bland människor mångdubblas jämfört med nuläget. Samtidigt borde hela produktionskedjan och salmonellauppföljningen för svinkött omorganiseras för att säkerställa den livsmedelssäkerhet som avses i lagstiftningen. Resultaten framgår av en undersökning av Livsmedelsverkets enhet för riskvärdering där man bedömde folkhälso- och kostnadskonsekvenserna av det nationella programmet för kontroll av salmonella hos svin.

I Finland har man sedan 1995 följt det nationella programmet för kontroll av salmonella hos svin. I det försöker man redan i primärproduktionen upptäcka salmonellasmittor och förhindra att den sprider sig till livsmedelskedjan. Upptäckten av salmonella leder alltid till riskhanteringsåtgärder och sanering, bland annat rengöring och desinfektion,  av produktionslokalen i fråga. Kostnaderna för programmet för salmonellakontroll har i huvudsak täckts av näringen delvis med hjälp av försäkringsskydd. Kostnaderna för salmonellasaneringar på finländska svingårdar har ökat under de senaste åren, vilket i sin tur har försämrat gårdarnas ekonomiska situation.

Livsmedelsverkets enhet för riskvärdering utredde folkhälso- och kostnadseffekterna av det nationella programmet för kontroll av salmonella hos svin som beställdes och huvudsakligen finansierades av jord- och skogsbruksministeriet. Bakgrunden till detta var de ökade kostnaderna för salmonellasaneringar samt att en motsvarande utredning om nyttan och kostnadseffektiviteten i programmet för kontroll av salmonella hos svin inte har gjorts tidigare. I projektet bedömdes betydelsen av det nationella programmet för salmonellakontroll på folkhälsan och ekonomin både i i) nuläget och i scenarier där ii) kontrollprogrammet skulle upphöra helt eller iii) kontrollprogrammet skulle grunda sig på serologisk provtagning som till exempel i Danmark.

Medan det nuvarande programmet för salmonellakontroll är i kraft insjuknar människor sällan i salmonella från inhemskt kött i Finland, och största delen av sjukdomsfallen hänför sig till utlandsresor. På basis av det nationella programmet för salmonellakontroll har Europeiska kommissionen beviljat Finland särskilda garantier på basis av vilka kött av utländskt ursprung som säljs färskt ska konstateras vara salmonellafritt innan köttpartiet anländer till Finland. De beviljade specialgarantierna minskar risken att färskt svinkött som innehåller salmonella hamnar på den finländska marknaden. Trots detta konstateras salmonella upprepade gånger i importerat svinkött.

Det nationella programmet för salmonellakontroll skyddar konsumenterna väl. Om svin som smittats av salmonella inte avlägsnades från produktionskedjan skulle det uppskattade antalet sjukdomsfall fyrdubblas hos människor med den nuvarande prevalensen, enligt bedömningen. Prevalensen av salmonella skulle också öka med tiden. Om salmonella förekom i produktionskedjan enligt EU:s genomsnitt skulle cirka 40–100 personer insjukna i Finland varje år. Om spridningen av salmonella i produktionskedjan inte alls förhindras och det förekommer salmonella i 20 procent av djurhållningsplatserna, skulle det årligen förekomma fyrahundra sjukdomsfall hos människor. Om man slopade det nuvarande tillsynsprogrammet skulle också särskilda Europeiska kommissionens garantier elimineras, varvid årliga sjukdomsfall från utländskt svinkött som importerats till Finland skulle öka från cirka 50 till cirka 150 fall. Det skulle också ställas fler krav på det svinkött som exporteras från Finland.

De största fördelarna med det nuvarande programmet för salmonellakontroll syns i det ringa antalet insjuknade och därför är sjukvårdskostnaderna och förlusterna på grund av arbetsfrånvaro små. De största kostnaderna orsakas av åtgärder på salmonellapositiva gårdar och utgifterna för dessa fördelas ojämnt mellan aktörerna i produktionskedjan. I det alternativa kontrollprogrammet som baserar sig på serologisk provtagning orsakar salmonellasmittor på gårdar inga motsvarande kostnader, men kostnaderna för insjuknande är klart större än i nuläget.

Om man slopar programmet för salmonellakontroll eller ändrar dess grundstruktur skulle saneringskostnaderna minska, men sjukvårdskostnaderna skulle öka betydligt. Ökar antalet sjukdomsfall ökar också salmonelladödsfallen. Därutöver borde produktionskedjan och salmonellauppföljningen för svinkött omorganiseras för att säkerställa den livsmedelssäkerhet som avses i lagstiftningen.

Läs mer:

Betydelsen av det nationella programmet för kontroll av salmonella hos svin (pdf, endast på finska) 

Mer information:

Enhetschef Pirkko Tuominen, tfn 029 520 5090
Specialforskare Suvi Joutsen, tfn 029 520 4341
Specialforskare Leena Seppä-Lassila, tfn 029 520 4988

E-post: fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi