Vetenskaplig forskning hör till Livsmedelsverkets lagstadgade uppgifter och anknyter till ämbetsverkets samhälleliga uppgift och inverkan.
Målet med den vetenskapliga forskningen är att bedriva högklassig forskning inom områden i enlighet med Livsmedelsverkets strategiska mål. Forskningsprogrammet (pdf, på finska) för Livsmedelsverket stödjer denna verksamhet. En sammanfattning av Livsmedelsverkets vetenskapliga forskningsaktiviteter finns i vår forskningsbroschyr (pdf, på finska).
Forskningsresultaten utnyttjas för inriktning av tillsynen, beredning av författningar, riskbedömning samt utveckling av internationella standarder och anvisningar. Resultaten utnyttjas också i olika branscher, bland annat inom jordbruk, livsmedelsindustrin och främjandet av djurens välfärd.
I Livsmedelsverkets forskningsprogram ingår tre mer omfattande, till varandra anknytande tyngdpunktshelheter, som tjänar Livsmedelsverkets strategiska effektivitetsmål.
- Människors, djurs och växters hälsa
- Livsmedelssäkerhet
- Livsmedelsproduktion och landsbygdens livskraft
Projekten för forskning och projekten för riskvärdering anknyter till dessa helheter.
Datapolicy i vetenskaplig forskning
Livsmedelsverkets datapolicy för vetenskaplig forskning ger riktlinjer för hur Livsmedelsverket handlägger, administrerar, distribuerar och publicerar data och resultat från forskningsprojekt.
Vårt mål är att materialet och resultaten påträffas och finns tillgängliga – med beaktande av eventuella begränsningar. Denna policy gäller för våra forsknings- och utvecklingsprojekt med extern finansiering eller som grundas på samarbetsavtal. Däremot finns egna riktlinjer för material som framställs från myndighets- och expertuppgifter
Datapolicy i vetenskaplig forskning (pdf), på finska
Vetenskaplig forskning bygger på nätverk
Livsmedelsverket deltar i gemensamma forskningsprojekt som utförs i samarbete med andra forskningsinstitut. Våra viktigaste inhemska samarbetspartner är universitet och sektorforskningsinstitut, särskilt sammanslutningen Tulanet (på finska). Livsmedelsverket medverkar också i internationella forskningsnätverk där samarbetspartnerna består av universitet samt forskningsinstitut och -laboratorier inom branschen.
Vetenskaplig forskningsetik
Inom vetenskaplig forskning följer vi god vetenskaplig praxis. Forskningen är etiskt godtagbar och pålitlig och dess resultat är trovärdiga.
Livsmedelsverkets kontaktperson i forskningsetiska frågor och för Forskningsetiska delegationen (TENK) är forskningsprofessor Antti Oksanen. Han kan kontaktas för att diskutera frågor som gäller forskningsetik och god vetenskaplig praxis.
Rådet för forskning
Rådet för forskning ansvarar för att främja och stödja vetenskaplig forskning inom myndighetens område, stödja strategisk ledning av vetenskapligt arbete samt forskningssamarbete. Rådets verksamhetsperiod är 1.1.2021 - 31.12.2022. Rådet sammanträder huvudsakligen en gång om året.
Aktuellt om vetenskaplig forskning
-
1. juni 2023
20 juni: Nu lanseras de nya Nordiska Näringsrekommendationerna
-
13. april 2023
Sjukdomsläget på pälsfarmerna i Finland är dåligt känt
-
7. mars 2023
Brister i bedömningen av sjukhuspatienters näringsstatus – förnyad rekommendation om nutritionsbehandling effektiverar vården
-
11. november 2022
Östersjöns sista jägar- och samlarfolk upptäckta på kyrkogård från äldre medeltiden på ön Illinsaari i Ijo i Norra Österbotten
-
8. mars 2022
Ett nytt nätverk i Europa för riskbedömning av kemikalier
-
25. november 2021
Livsmedelsverket och Naturresursinstitutet publicerade preliminära skördestatistik över spannmålsskördens kvalitet och mängd år 2021
-
22. november 2021
Arbetet tackar arbetaren – det goda antibiotikaresistensläget är ingen slump
-
18. november 2021
Användningen av antibiotika på djur minskat ytterligare
-
5. november 2021
Hälsoriskerna med kontaminanter i livsmedel har bedömts
-
11. juni 2021
Utvecklingen av en metod för undersökning av förfalskade livsmedel har beviljats finansiering