Sammandrag:
Inom ramen för projektet följer man på tre gårdar under ett år förekomsten av Listeria monocytogenes, STEC och kampylobakterier i djurens avföring, ladugårdsmiljön, mjölkningsutrustningen och dess filter samt tankmjölken. Man undersöker också förekomsten av ovan nämnda sjukdomsalstrande bakterier i obehandlad mölk som säljs i detaljhandeln och utreder eventuella faktorer som påverkar kontaminationen i samband med mjölkning och djurskötsel.
Målsättningar:
Syftet med projektet är att utreda vilka risker som orsakas konsumenten på grund av förekomsten av L. monocytogenes, STEC- och kampylobakterier med anknytning till direkt- och detaljförsäljningen av obehandlad mjölk från ko samt typen av kontamination av dessa bakterier på mjölkboskapsgårdarna.
Ämnesord:
obehandlad mjölk, mjölkboskap, Listeria monocytogenes, kampylobakterie, STEC
Ansvarig projektledare:
Lindström, Miia, professor i industriell mjölkhygien, VMD, (HU)
Livsmedelsverkets projektansvarig:
Hakkinen, Marjaana, specialforskare, FD, forskningsenheten för livsmedels- och fodermikrobiologi
Samarbetspartner:
Veterinärmedicinska fakultetens avdelning för livsmedelshygien och miljöhälsa vid Helsingfors universitet (HU);
mjölkboskapsgårdarna
Projektskede:
Pågående
Startår:
2013
Avslutningsår:
2018
I finansieringen av projektet deltar:
JSM (dnr 1879/312/2012)
Livsmedelsverkets projektkod:
8260