Sammandrag:
I projektet bedöms exponering för campylobacter via vissa livsmedlen och badvattnen. I projektet också forskas om campylobacter smittor repeteras eller förändras I primärproduktion. Resultatena kan utnyttjas i risk kontroll och för att utveckla kontroll programmer både på national och på företags nivå.
Målsättningar:
Målsättningen med projektet är att producera information för riskhantering av campylobacter och utvecklingen av uppföljningsprogrammen genom att bland annat:
- Reda ut campylobacter risker i livsmedlen på ett model-baserad kvantitativt sätt och på ett kvalitativt sätt.
- Reda ut hur systematisk förekomsten av campylobacter är i slaktpartier av broiler från enskilda gårdar.
- Producera information om förekomsten av campylobacter i badvattnen i fyra olika områden.
Ämnesord:
campylobacter, livsmedel, riskbedöming, prediktivt mikrobiologi, risk modell, Bayes, statistik
Ansvarig projektledare:
Ranta, Jukka, specialforskare, Fd, doc., Evira, forskningsenheten för riskvärdering
Eviras projektansvarig:
Ranta, Jukka, specialforskare, Fd, doc., forskningsenheten för riskvärdering
Samarbetspartner:
Atria Suomi Oy;
HK Ruokatalo Oy;
Saarioinen Oy;
Projektskede:
Avslutat
Startår:
2012
Avslutningsår:
2015
I finansieringen av projektet deltar:
JSM;
Evira;
HU
Eviras projektkod:
8255