År 2021 levererade de inhemska plantskolorna över 152,1 miljon plantor för skogsodling. Av den sammanlagda mängden producerade plantor var andelen granplantor 67 % (102,5 miljoner), tallplantor 29 % (43,9 miljoner), plantor av vårtbjörk 4 % (5,4 miljoner) och plantor av andra trädslag 0,2 % (0,3 miljoner). Produktionen minskade med över 16 miljoner plantor jämfört med året innan (figur 1). Leveranserna av granplantor minskade med inemot 18 miljoner och leveranserna av tallplantor ökade med 1,7 miljoner plantor. För vårtbjörkens och andra trädslags del uppvisade de levererade mängderna en lindrig minskning. Andelen granplantor av svenskt ursprung var sex procent och andelen estniska plantor 1,6 procent av plantorna som levererades för skogsodling. Hos tallen och vårtbjörken var andelen inhemsk produktion över 99 procent.
Du kan ladda ned Exceltabellen som visar den sammanlagda mängden plantor som levererats för skogsodling här.
Figur 1. Mängden plantor av olika trädslag som levererats för skogsodling.
Regional presentation av plantproduktionen
Den regionala presentationen av mängden plantor som levererats för skogsodling bygger på ett material som innehåller uppgifter från plantskolor söder om och norr om Ule träsk om mängderna producerade plantor av olika kategorier av skogsodlingsmaterial under åren 2006 - 2021. Antalet plantskolor i södra Finland i materialet under olika år var 29 - 60 och antalet plantskolor i norra Finland 4 - 12.
Mängderna producerade tallplantor
År 2021 ökade produktionen av tallplantor i plantskolorna i södra Finland med 11 procent till 30,6 miljoner plantor. Så gott som alla plantor i södra Finland har redan i över tio års tid drivits upp från förädlat frö (figur 2). Andelen tallplantor som hör till kategorin testat har kraftigt ökat. År 2021 hörde 74 procent av plantorna till denna kategori.
I norra Finland minskade mängderna producerade tallplantor redan för sjätte året i rad (figur 3). År 2021 producerades endast 13,2 miljoner tallplantor, vilket är 1,3 miljoner färre är år 2020. Tallplantornas förädlingsgrad har stigit också i norra Finland. Mängden plantor som hör till kategorin individutvalt har ökat allt sedan år 2008 och på senare år har också plantor som hör till kategorin testat levererats för skogsodling. Endast 13 procent av tallplantorna har producerats från frö som samlats från frötäktsbestånd och som hör till kategorin känd härkomst.
Figur 2. Mängden tallplantor av olika kategorier som levererats för skogsodling i södra Finland.
Figur 3. Mängden tallplantor av olika kategorier som levererats för skogsodling i norra Finland.
Produktionen av granplantor minskar
Plantskolorna i södra Finland producerade år 2021 cirka 94 procent av granplantorna i vårt land. Mängden minskade på ett år med 17 miljoner (15 %) till 95,8 miljoner plantor (figur 4). Kring 75 procent av plantorna hade drivits upp från förädlat frö, av vilket så gott som allt hörde till kategorin individutvalt.
I plantskolorna i norra Finland producerades 6,6 miljoner granplantor. Andelen plantor som drivits upp från förädlat frö har kraftigt ökat i norra Finland (figur 5). Förra året vände trenden och andelen förädlade plantor sjönk med fem procentenheter till 75 procent.
Figur 4. Mängden granplantor av olika kategorier som levererats för skogsodling i södra Finland.
Figur 5. Mängden granplantor av olika kategorier som levererats för skogsodling i norra Finland.
Vårtbjörkplantorna produceras av förädlat frö
Mängden producerade vårtbjörkplantor var 5,4 miljoner (figur 6). Så gott som alla vårtbjörkplantor har drivits upp från förädlat frö och andelen plantor som hör till kategorin testat var 80 %.
Mängden andra trädslag som levererats för skogsodling var år 2021 cirka 0,27 miljoner (figur 7). Mest såldes plantor av lärkträd, inemot 178 000 stycken. Plantor av klibbal såldes 26 000 stycken och plantor av masurbjörk 25 000 stycken. Av masurbjörkplantorna var 53 procent mikroförökade. Plantor av douglasgran, hybridasp och ek såldes också i nämnvärda mängder.
Figur 6. Mängden masurbjörkplantor av olika kategorier som levererats för skogsodling.
Figur 7. Mängderna andra trädslag som levererats för skogsodling.