Observera coloradoskalbaggen i potatisbestånden

12. juli 2024

De senaste veckornas varma väderlek har ökat för risken att coloradoskalbaggen skulle kunna spridas till Finland. De senaste observationerna är från sommaren 2021 och dessförinnan från år 2016. Vanligast är det att coloradoskalbaggen sprids med luftströmmarna till Sydöstra Finland och Nyland. Den vuxna skalbaggen känner man igen på det kuperade ryggpartiet med gulsvarta längsgående ränder. En väsentlig del av bekämpningen av coloradoskalbaggen är anmälningarna på observationer som görs av allmänheten.

Coloradoskalbaggen är en farlig karantänskadegörare, som kan orsaka betydande skador på potatisväxter. Potatisen är coloradoskalbaggens viktigaste värdväxt i Finland. Skalbaggarna sprids till Finland med luftströmmar både söderifrån och österifrån, där de är allmänt förekommande. Man har också kunnat konstatera, att skalbaggar sprids även med växtprodukter, varför det är av skäl för dem som odlar potatis i närheten av lastnings- och lossningsställen av transportfordon att extra noggrant inspektera potatisåkrarna. Coloradoskalbaggarnas larver äter potatisbeståndet kalt snabbt, varför det är viktigt att observera dem och att i ett tidigt skede upptäcka dem. I syfte att förhindra deras fortplantning och spridning till övriga omgivningen, är en snabb och effektiv bekämpning nödvändig. Ju tidigare förekomsten upptäcks, desto lättare är det att bekämpa coloradoskalbaggen.

Coloradoskalbaggen känns igen på de svarta längsgående ränderna

kolorado aikuinen L Mäenpää.jpg

Bild: Lauri Mäenpää

De vuxna individerna av coloradoskalbagge är lite över en centimeter långa och på ryggen har de 10 svarta längsgående ränder. Främre ryggen är orange med svarta prickar. Skalbaggen lägger sina ägg i täta grupper på bladundersidorna. Äggen är orange eller gulorange och de utvecklas till larver på 1−1,5 veckor.

Coloradoskalbaggens larvers ryggparti är rödaktigt orange. De fullvuxna larverna är lite över en centimeter långa, deras huvud är svart och på sidorna har de två rader svarta prickar. De nykläckta larverna är cirka 1–2 millimeter långa, blanka och rödbruna, men växer snabbt till normalstorlek och blir gulröda. Vuxna skalbaggar och larver äter till en början hål i potatisbladen. Den egentliga skadan orsakas av larverna som äter upp bladen nästan totalt. Den uppätna potatisblasten bildar lätt märkbara områden i beståndet.

Anmäl dina observationer per-post eller med en blankett

Livsmedelsverket ber om anmälningar över alla misstänkta observationer av coloradoskalbagge. Anmälningen kan göras antingen per e-post med adressen kasvinterveys@ruokavirasto.fi eller genom att fylla i en anmälan om en karantänskadegörare https://www.ruokavirasto.fi/sv/vaxter/vaxtsjukdomar-och-skadedjur/sokning-av-skadegorare/karantanskadegorare/gor-en-anmalan-om-en-karantanskadegorare/. Det är bra om du bifogar ett foto på den misstänkta skalbaggen till din anmälan.

Livsmedelsverkets inspektörer ansvarar för bekämpningen av coloradoskalbaggen. Egenhändig bekämpning bör inte företas, eftersom den minskar chanserna för att de officiella bekämpningsåtgärderna skulle lyckas.

Tilläggsinformation om och bilder på coloradoskalbaggen samt anvisningar för hur man bör göra när man misstänker en förekomst finns på adressen www.ruokavirasto.fi/sv/vaxter/vaxtsjukdomar-och-skadedjur/sokning-av-skadegorare/karantanskadegorare/coloradoskalbagge/

Mera information: 

Annika Wickström

029 520 4565
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi