Varning: Olagliga frön av genetiskt modifierade tomater saluförs

6. september 2024

I växtgruppen för den sociala medieplattformen har man märkt att det har funnits olagligt till salu frön av den genetiskt modifierade tomatsorten ’Norfolk Purple Tomato’ och att dessa har erbjudits till hobbyodlare. Odling och försäljning av sorten i fråga är förbjuden inom EU-området. Köparna uppmanas att förstöra fröna eller plantorna för att förhindra, att de skulle spridas till miljön.

I EU har frön av den genetiskt modifierade tomatsorten 'Norfolk Purple Tomato' varit till salu i Facebooks online butik riktad till hobbyodlare. Sorten är en mörkt purpurfärgad tomatsort godkänd för odling och för bruk som livsmedel i USA, och enligt förädlaren av sorten är det den enda sorten med så stark färg genomgående.

Inget godkännande för odling av sorten i EU har ansökts om, vilket betyder, att all handel med utsäde eller odling av sorten är olaglig i EU. Om du har köpt frön av sorten ’Norfolk Purple Tomato’, uppmanar vi dig att returnera fröna till försäljaren eller att förstöra fröna genom förbränning eller genom att lägga dem bland avfall som ska brännas.

Om du har från frö uppdrivna plantor eller tomatskörd från sorten i fråga, ber vi också att även växterna förstörs ytterligare genom förbränning eller som blandavfall. Frukterna ska under inga omständigheter komposteras eller lämnas på marken, eftersom fröna kan gro följande år.

Enligt informationen från fröförsäljaren på Facebook-sidan är fröna av den genetiskt modifierade sorten 'Norfolk Purple Tomato', som såldes i EU, den illegalt själv förökade 2024-grödan. På basis av detta är det troligt, att fröna inte har fått vida spridning i EU.

 

Ytterligare information ges av

Kirsi Törmäkangas, Gentekniknämnden, tel. 050 592 1183

Leena Pietilä, Livsmedelsverket, utsädesenheten, tel. 040 833 2481