Livsmedelsburna epidemier
Figur.*) Livsmedelsburna epidemier orsakade av Staphylococcus aureus år 2000–2020 (pdf)
2023
År 2023 orsakades en medelstor epidemi av bakterien Staphylococcus aureus. Sammanlagt 16 personer insjuknade efter att ha ätit hemost som erbjudits på festen. I undersökningarna konstaterades rikligt av bakterien Staphylococcus aureus. Epidemins uppkomst påverkades av den förorenade råvaran, eftersom man i osten som tillverkats hemma hade använt mjölk från en ko som återhämtat sig från juverinflammation. Dessutom hade det under ostens tillverkning skett fel i kylnings- och förvaringstiderna.
2022
Staphylococcus aureus var en möjlig orsak till en liten epidemi, där två medlemmar av samma familj insjuknade efter att ha ätit kycklingkebab.
2021
År 2021 var Staphylococcus aureus alstrare i en liten epidemi där fyra personer insjuknade efter att ha ätit kaffebröd som serverats i hemmet. Bidragande orsaker till epidemin förblev okända.
2020
År 2020 orsakade enterotoxin producerat av bakterien Staphylococcus aureus en liten epidemi. Fem personer insjuknade efter att ha ätit kebab framställd av nötkött i en snabbmatsrestaurang. Bidragande orsaker var åtminstone fel i förvaringstid och förvaringstemperatur, varvid bakterierna kan föröka sig i livsmedlet och producera toxiner.
2019
År 2019 orsakade Staphylococcus aureus en liten epidemi, där sex personer insjuknade. I det här fallet var det överförande livsmedlet blandsallad som bidrog till uppkomsten av epidemin på grund av felaktig förvaringstid och förvaringstemperatur.
2017
År 2017 rapporterades en liten epidemi orsakad förutom av bakterien Clostridium perfringens också av Staphylococcus aureus. I juni insjuknade 7 personer i Hyvinge vid en restaurangmåltid. I fallet förekom det fel i matens förvaringstid och -temperatur.
2015
I Vichtis orsakade Staphylococcus aureus en medelstor epidemi i mars. Som epidemikälla konstaterades köttet i en hemlagad kyckling-ris-grönsaksrätt. Av de 120 som exponerades insjuknade 22.
2012
År 2012 konstaterades två epidemier orsakade av bakterien Staphylococcus aureus, den första i Björneborg i februari och den andra i Helsingfors i april. Överförande livsmedlet för epidemin i Björneborg gick inte att fastställa, men smittan härrörde från en grill. Fyra personer insjuknade i epidemin. En getostkräm som hade serverats i en restaurang var orsaken till den lilla epidemin i Helsingfors. Två personer insjuknade i epidemin. Epidemierna orsakades av bristfällig hygien och felaktig förvaringstemperatur.
Dricksvattenburna epidemier
Inga rapporterade dricksvattenburna epidemier från år 2000.
*) Bilden uppdateras inte efter år 2020. De nyaste uppgifterna finns på Livsmedelverkets webbtjänst (på finska).