År 2023 rapporterades 45 livsmedelsburna epidemier i Finland, där sammanlagt 1671 personer insjuknade. Tre hushållsvattenburna epidemier rapporterades och sammanlagt 152 personer insjuknade i dem. Antalet epidemier var något mindre än året innan (55 epidemier), men antalet insjuknade var större (622 insjuknade 2022).
Under året förekom två stora matförgiftningsepidemier med över 100 insjuknade. Medelstora epidemier där antalet insjuknade var 11–100 var 25 (52 %) och små epidemier med 2–10 insjuknade var 21 (44 %). Jämfört med tidigare år förekom det fler medelstora epidemier, medan andelen små epidemier däremot har varit större tidigare.
I augusti inträffade hela årets största matförgiftningsepidemi i S:t Michel, där 812 personer insjuknade. Epidemin började när elever kräktes i flera skolor genast efter en måltid. Vegetortillas med bland annat quorn-kross och bönor som fyllning hade erbjudits. De vanligaste symtomen var illamående, magsmärtor och huvudvärk, symtomen började snabbt och var kortvariga. I en del av de tortillor som samlats in som prov observerades lukt av ättika och i dem hittades halter av tillsatsämnet kalciumpropionat som var tiotals gånger högre än den högsta tillåtna mängden. Fynden gällde tortillor som tillverkats i ett visst tidsfönster, dvs. sannolikt har något fel som inträffat under tillverkningen lett till höga halter av kalciumpropionat i en del av tortillaförpackningarna. Tortillorna hade tillverkats i en fabrik i ett EU-land. Tortillapartiet i fråga meddelades försäljningsförbud.
Under årets andra stora matförgiftningsepidemi insjuknade sammanlagt 150 personer efter att ha ätit ostron. Det förekom fall på flera olika restauranger och i undersökningar bekräftades norovirus vara orsaken till epidemin. Ostron silar noroviruset i sig själva om de odlas i vatten som är förorenat av mänsklig avföring. Eftersom ostron inte värms upp under tillverkningen förstörs noroviruset inte och kan därmed orsaka att de som äter ostronen insjuknar.
Den tredje största var en salmonellaepidemi där det förekom fall på olika håll i Finland och sammanlagt 75 personer insjuknade. I undersökningarna bekräftades groddar som förmedlande livsmedel.
Den vanligaste identifierade sjukdomsalstraren var norovirus, precis som tidigare år. Norovirus orsakade sammanlagt 18 epidemier i vilka 559 personer insjuknade. Av dessa epidemier var 16 livsmedelsburna och två hushållsvattenburna. Den relativa andelen av norovirus i livsmedelsburna epidemier (38 %) var större än året innan (29 %). En infekterad livsmedelsarbetare var den vanligaste faktorn som påverkade uppkomsten av norovirusepidemier (9 epidemier). I tre epidemier var det förmedlande livsmedlet ostron och i en epidemi frysta hallon. Dessa är typiska livsmedel med risk för norovirus.
Sjukdomsalstraren förblev okänd i 17 epidemier. Okända toxinproducenter orsakade tre epidemier där orsaken till symtomen och inkubationstiden kan konstateras vara en toxinproducerande bakterie, även om den inte kunde verifieras i undersökningar. Tre epidemier orsakades av kemiska ämnen och två epidemier av Clostridium perfringens. Bacillus cereus, salmonella, sapovirus, Staphylococcus aureus och enteropatogen Escherichia coli utgjorde var och en orsaken till en epidemi.
I största delen av epidemierna kunde man inte identifiera ett visst förmedlande livsmedel, utan det fanns flera maträtter eller så var det fråga om stående bord (31 epidemier, 65 %). Av de identifierade förmedlande livsmedlen var de vanligaste livsmedelsgrupperna grönsaker och grönsakspreparat (4 epidemier) samt kräftdjur och musslor samt kräftdjurs- och musselprodukter (3 epidemier).
Den vanligaste platsen för epidemier var liksom tidigare år en restaurang, ett kafé, en bar eller ett hotell (30 epidemier, 63 %). Därefter kom de övriga platserna för epidemier (5 epidemier) samt skola eller daghem (3 epidemier).
I största delen av fallen förblev orsakerna till epidemin okända (24 epidemier, 50 %). De vanligaste identifierade orsakerna till epidemierna var en infekterad livsmedelsarbetare (9 epidemier) och en förorenad råvara (6 epidemier).