Antibiotikaresistensen hos bakterier som isolerats från djur och livsmedel i Finland är fortfarande ganska god. Resistens är vanligt hos vissa bakteriearter och det är viktigt att vara uppmärksam på kontrollerad antibiotikaanvändning hos både produktions- och sällskapsdjur. Även om antibiotikaförsäljningen till djur ökade under 2023 var den näst lägst någonsin.
Resultaten kommer från den gemensam Finres-Vet-rapporten från Livsmedelsverket, Fimea och Helsingfors universitet, vars sammanfattning publicerades för att markera den europeiska antibiotikadagen. Den årliga FINRES-Vet-rapporten med mer detaljerade förbruknings- och övervakningsdata publiceras i december.
Länk till sammanfattning (på engelska)
Mer information om uppföljning av antibiotikaresistens hos bakterier isolerade från djur och livsmedel i Finland på Zoonoscentrets och Livsmedelsverkets sidor.
Mer information:
Resistensen bland djur och i livsmedel:
Marie Verkola, specialforskare, Livsmedelsverket, tfn 050 467 3967, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Konsumtion av antimikrobiella läkemedel för djur:
Katariina Kivilahti-Mäntylä, veterinär, Fimea, tfn 029 522 3354, förnamn.efternamn@fimea.fi