Lintujen influenssaviruksista on tulossa yhä suurempi uhka, sillä ne voivat siirtyä ihmisiin ja aiheuttaa mahdollisesti seuraavan pandemian. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA ja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus (ECDC) ovat antaneet tieteellisen lausunnon, jossa arvioidaan lintuinfluenssavirusten mutaatioita ja virusten potentiaalia siirtyä ihmisiin. One Health -lähestymistapaa soveltavassa raportissa annetaan myös suosituksia terveydenhuollon varautumiseen sekä eläinsektorille lintuinfluenssan valvontaan ja torjuntaan.
EFSAn ja ECDC:n työ perustuu laajaan aineistoon, johon sisältyy geneettisiä analyysejä, tapaustutkimuksia ihmisillä ja vasta-aineiden esiintymistä. Raportissa hahmotellaan nykyisiä riskejä ja strategioita niiden hallitsemiseksi.
”Vuonna 2024 lintuinfluenssavirukset laajensivat levinneisyyttään ja tartuttivat lajeja, jotka eivät aiemmin olleet saaneet tartuntaa. Työmme tunnistaa keskeisiä mutaatioita, jotka liittyvät mahdolliseen leviämiseen ihmisiin ja mikä edellyttää nopeaa havaitsemista ja reagointia. Yhteistyö ja tietojen jakaminen mukana olevien eri toimijoiden kesken ovat edelleen välttämättömiä uusien tilanteiden ratkaisemiseksi”, EFSAn pääjohtaja Bernhard Url sanoi.
”Maailmanlaajuinen kehitys edellyttää, että pysymme valppaina ja varmistamme, että Eurooppa on varautunut lintuinfluenssan torjuntaan. Hyvät valmiussuunnitelmat ovat kansanterveyden kannalta ensiarvioisen tärkeitä, totesi ECDC:n johtaja Pamela Rendi-Wagner.
Kattava mutaatiolista käytettävissä
Asiantuntijat laativat kattavan listan mutaatioista ja tunnistivat 34 geneettistä mutaatiota, jotka saattava lisätä lintuinfluenssavirusten mahdollisuuksia levitä ihmisiin. Molekyylianalyysin ja genomiseurannan avulla eläin- ja kansanterveyslaboratoriot voivat viitata mutaatioluetteloon. Sitä tulisi jatkuvasti päivittää, jotta voidaan seurata sellaisten kantojen ilmaantumista, jotka saattavat tarttua ihmisiin.
Tieteellisessä arvioinnissa kuvataan, miten lintuinfluenssavirukset voivat sopeutua nisäkkäisiin geneettisten mutaatioiden kautta, miten geneettinen materiaali voi siirtyä virusten välillä ja miten ne ovat vuorovaikutuksessa isännän immuunivasteen kanssa. Myös ulkoiset tekijät, kuten ihmisen toiminta ja ympäristömuutokset, voivat lisätä tartuntariskiä ihmisiin. Pitopaikkojen tiheys ja heikot tautisuojaustoimet, metsäkato, kaupungistuminen ja maailmanlaajuinen kauppa lisäävät eläimistä ihmisiin leviämisen riskejä.
Virastot laativat myös ohjeet siitä, miten sekä ihmiseen että eläimiin vaikuttavia lintuinfluenssan taudinpurkauksia voidaan tutkia ja torjua käyttämällä koordinoitua One Health -lähestymistapaa. Asiantuntijat laativat vuokaavioita, joissa hahmotellaan vastatoimia viidessä taudinpurkausskenaariossa ihmisten, eläinten ja ympäristön rajapinnassa. Raportissa korostetaan myös monitieteisen toiminnan merkitystä kaikkien sidosryhmien kesken. EFSAn ja ECDC:n raportti tukee EU:n jäsenvaltioita räätälöityjen kansallisten ohjeiden laatimisessa.
Lue lisää:
Koordinoidut One Health -toimet ihmisten ja eläinten zoonoottisten lintuinfluenssavirusten aiheuttamien tautitapausten tutkimiseksi ja hallitsemiseksi (EFSAn sivuilla englanniksi)
Zoonoottiseen lintuinfluenssaan liittyvä varautuminen, ennaltaehkäisy ja torjunta (EFSAn sivuilla englanniksi)