Ruokavirasto haluaa muistuttaa luomurehujen valmistajia varmistamaan kalajauhossa käytetyn hapettumisenestoaineen soveltuvuuden luomutuotantoon.
Luomutuotannossa tavanomaisen kalajauhon käyttö on mahdollista luomutuotantoon soveltuvassa rehussa, mutta hapettumisenestoaineen eli antioksidantin tulee olla luonnollista, kasviöljyistä saatavaa tokoferoliuutetta. Luomuasetuksen mukaisia hapettumisenestoaineita ovat rehun lisäainerekisterin mukaiset kasviöljyistä saatavat uutteet, joiden tunnistenumerot ovat 1b306(i) ja 1b306(ii).
Toimijoiden tulee varmistaa, että luomutuotannossa käytetyssä kalajauhossa käytetään ainoastaan luomuasetuksen mukaisia hapettumisenestoaineita. Tiedot kalajauhoon käytetystä hapettumisenestoaineesta löytyvät etiketistä. Synteettisten hapettumisenestoaineiden (esim. etoksikiini, BHT ja BHA) käyttö luomutuotannossa on kielletty. Kalajauhon soveltuvuutta luomutuotantoon tullaan tarkastamaan tuotantotarkastuksilla.
Luomuasetuksen vaatimus (liite VI) Eur-lexin internetsivuilla
Rehun lisäainerekistesteristä löytyy seuraavat hyväksytyt kasviuutteet 1b306(i&ii) (pdf)
Linkki rehun lisäaineiden rekisteriin löytyy myös Ruokaviraston nettisivuilta.
Lisätietoja: ylitarkastaja Tiina O’Toole, tiina.otoole@ruokavirasto.fi