Osa metsäkatoasetuksen asettamista velvoitteista riippuu yrityksen koosta. Suuryrityksiltä vaaditaan kattavampia toimenpiteitä kuin pienemmiltä yrityksiltä. Maahantuonnin ja viennin osalta tullauksen kohdalla velvoitteet ovat samat, mutta suuryrityksillä on muun muassa vuosittainen julkinen raportointivelvoite kaikista markkinoille saattamistaan tuotteista. Pienemmillä yrityksillä raportointivelvoitetta ei ole.
Suuryritykseksi lasketaan yritys, jolla vähintään kaksi seuraavista kolmesta raja-arvosta ylittyy tilinpäätöspäivänä:
- taseen loppusumma on yli 20 000 000 euroa
- liikevaihto on yli 40 000 000 euroa
- työntekijöitä on tilivuoden aikana keskimäärin 250
Kauppaa käyvä suuryritys
Kauppaa käyvä suuryritys on rooliltaan aina toimija, jolta edellytetään alla kuvattuja toimenpiteitä. Katso tarkemmin asetuksen artikla 4(9), art. 5(1), art. 9(1), art. 11(2) ja art. 12(3, 4)
Kauppaa käyvä suuryritys ostaa metsäkatoasetuksen soveltamisalaan kuuluvia tuotteita EU:n sisämarkkinoilta ja myy tuotteita edelleen jatkojalostamatta niistä uusia EUDR-tuotteita. Kauppaa käyvän suuryrityksen tulee:
- hankintoja tehdessä varmistaa, että myyjä (markkinoille saattaja) on noudattanut asianmukaista huolellisuutta;
- tehdä DD-vakuutus komission EUDR-tietojärjestelmässä;
- toimittaa erään kohdistuva DD-vakuutuksen viitenumero eteenpäin tuotteiden ostajalle, jos se on EUDR:n tarkoittama kauppaa käyvä yritys.
Esimerkki 1:
- Suuryritys-tukkuri A ostaa luonnonkumia EU:n sisäkauppana maahantuoja B:ltä ja myy toiselle kauppaa käyvälle yritykselle C ilman, että jatkojalostaa uutta tuotetta.
- Tukkuri A vastaanottaa B:ltä DD-vakuutuksen viitenumeron, ja varmistaa, että B on noudattanut tosiasiallisesti asianmukaista huolellisuutta, ja tekee ostamalleen määrälle luonnonkumia DD-vakuutuksen.
- Tukkuri A toimittaa tekemänsä DD-vakuutuksen viitenumeron ostajalle C.
Esimerkki 2:
- Suuryritys Marketti A ostaa suklaata EU:n sisäkauppana maahantuoja B:ltä ja myy kuluttajille myymälöissään.
- Marketti A vastaanottaa maahantuoja B:ltä DD-vakuutuksen viitenumeron, ja varmistaa, että B on noudattanut tosiasiallisesti asianmukaista huolellisuutta, ja tekee ostamalleen määrälle suklaata DD-vakuutuksen.
- Kun Marketti A myy suklaan kuluttajalle, jäljitettävyyden velvoite päättyy. DD-viitenumeroa ei tarvitse antaa kuluttajalle.
Jatkojalostava suuryritys
Jos suuryritys jatkojalostaa uusia metsäkatoasetuksen piiriin kuuluvia tuotteita, sen tulee tehdä uusi DD-vakuutus ennen niiden markkinoille saattamista. Uuden DD-vakuutuksen tekemisessä viitataan aiempiin DD-viitenumeroihin.
Esimerkki:
- Suuryritys Suklaatehdas A ostaa kaakaota EU:n sisäkauppana maahantuoja B:ltä ja valmistaa siitä suklaata. Suklaa myydään toiselle yritykselle C.
- Suklaatehdas A vastaanottaa maahantuoja B:ltä DD-viitenumeron, ja varmistaa, että maahantuoja B on noudattanut tosiasiallisesti asianmukaista huolellisuutta, ja tekee ostamalleen määrälle kaakaota DD-vakuutuksen.
- Uudelle EUDR-tuotteelle, eli suklaalle tehdään uusi DD-vakuutus.
- Uuden DD-vakuutuksen viitenumero toimitetaan kauppaa käyvälle yritykselle C.
Vuosittainen raportointivelvoite
Suuryrityksillä on vuosittainen velvoite raportoida julkisesti DD-järjestelmästään ja toimenpiteistään.
- Raportointi on tehtävä mahdollisimman laajalti ja julkaistava myös internetissä. Sen tulee koskea myös yrityksen asianmukaisen huolellisuuden järjestelmää. Velvoite koskee myös toimia, joita yritykset ovat toteuttaneet 8 artiklassa säädettyjen velvoitteidensa täyttämiseksi.
- Raportissa on oltava asianomaisten hyödykkeiden ja asianomaisten tuotteiden osalta muun muassa seuraavia tietoja:
- yhteenveto 9 artiklan 1 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitetuista tiedoista;
- riskinarvioinnin päätelmät, toteutetut toimenpiteet sekä kuvaus tiedoista ja todisteista, jotka on saatu ja joita on käytetty riskin arvioimiseksi;
- tarvittaessa kuvaus asianomaisten hyödykkeiden ja asianomaisten tuotteiden tuotantoalueella olevien alkuperäiskansojen, paikallisyhteisöjen ja muiden tapaoikeuden mukaisten maanhallintaoikeuksien haltijoiden tai kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kuulemisprosessista.
Riskien vähentämiseen liittyvät toimet
Lisäksi suuryrityksen tulee vähentää riskejä järjestämällä sisäinen valvonta sekä riippumaton tarkastus toiminnalleen. Katso tarkemmin art. 11(2).
Suuryritysten tulee vähentää riskejä asianmukaisilla ja oikeasuhteisilla toimintatavoilla, valvonnalla ja menettelyillä. Kyseisiin toimintatapoihin, valvontaan ja menettelyihin on sisällyttävä
- riskinhallintaa koskevat mallimenetelmät, raportointi, tietojen kirjaaminen, sisäinen valvonta ja vaatimustenmukaisuuden hallinta, mukaan lukien säännösten noudattamisen valvojan nimittäminen johtotasolla;
- riippumaton tarkastustoiminto, jossa tarkastetaan art. 11(2a) alakohdassa tarkoitetut sisäiset toimintatavat, valvonta ja menettelyt.
Huom! Sivustoa täydennetään (12/2024)