Riskinarviointi on tieteellinen prosessi, joka sisältää vaaran tunnistamisen, vaaran kuvaamisen, altistuksen arvioinnin ja riskin kuvaamisen. Riskinarvioinnissa on keskeistä laaja yhteistyö elinkeinon, tutkimuksen ja muiden viranomaistahojen kanssa. Riskinarviointi on myös riippumatonta riskinhallinnasta ja päätöksenteosta, sitä käytetään näiden tukena.
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön työ keskittyy seuraaviin aihealueisiin:
Elintarvikkeet
Mikrobiologisen tai kemiallisen riskinarvioinnin avulla voidaan pienentää elintarvikkeissa esiintyvien mikrobien tai haitallisten kemikaalien ihmisille aiheuttamaa altistusta ja parantaa elintarviketurvallisuutta.
- Elintarvikkeiden kemiallinen riskinarviointi
- Elintarvikkeiden mikrobiologinen riskinarviointi
- Kuluttajariskinarviointi
Eläimet
Tarttuviin eläintauteihin liittyvät riskinarvioinnit auttavat tautisuojauksen ja valmiussuunnitelmien kehittämistä tarttuvien eläintautien varalta.
Kasvit
Kasvinterveyden riskinarviointeja hyödynnetään, kun pyritään estämään uusien kasvintuotantoa uhkaavien tuhoojien leviämistä maahamme.
Riskinarviointiuutisia
-
15. tammikuuta 2025
Hae EFSAn riskinarviointiin keskittyvään EU-FORA -koulutusohjelmaan
Haku on parhaillaan käynnissä EFSAn riskinarviointiin keskittyvään koulutusohjelmaan kaudelle 2025‒2026 (EU-FORA). Ohjelmaan haetaan sekä riskinarviointiorganisaatioita että koulutettavia. Haku…
Hae EFSAn riskinarviointiin keskittyvään EU-FORA -koulutusohjelmaan -
15. tammikuuta 2025
Osallistu EFSAn riskinarviointien julkisiin kuulemisiin
EFSAn käynnissä oleviin riskinarviointeihin liittyen on parhaillaan auki useita julkisia kuulemisia. EFSA järjestää erilaisia julkisia kuulemisia ennen riskinarviointia ja sen aikana. Sidosryhmiä ja…
Osallistu EFSAn riskinarviointien julkisiin kuulemisiin -
31. lokakuuta 2024
Eurooppalaiskollegoille koulutus BIKE-riskinarviointimallista Viikissä
Riskinarvioinnin yksikön asiantuntijat kouluttavat eurooppalaisia kollegojaan BIKE-riskinarviointimallin käyttämisessä Ruokaviraston Viikin toimipisteessä 31.10.–1.11. Koulutukseen osallistuu…
Eurooppalaiskollegoille koulutus BIKE-riskinarviointimallista Viikissä -
25. lokakuuta 2024
Webinar on NoBa Land Cover Retriever application
The Risk Assessment Unit of the Finnish Food Authority is organising a webinar on NoBa Land Cover Retriever application on 12 December 2024, 14:00-15:50 (EET, UTC+2) . NoBa Land Cover Retriever (NoBa…
Webinar on NoBa Land Cover Retriever application -
16. syyskuuta 2024
Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan (VN TEAS), maa- ja metsätalousministeriön ja valtioneuvoston kanslian tiedote 16.9.2024 Kotimaista kalaa kannattaa syödä, sillä suomalaisten nykyisillä…
Tutkimus: Kotimaista kalaa kannattaa syödä -
29. elokuuta 2024
Kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista uutta tietoa
Kotimaista kalaa ruoaksi monipuolisemmin ja turvallisemmin (EU-kalat IV) -hankkeen loppuseminaari järjestetään 16. syyskuuta 2024. Samalla julkaistaan 2,5-vuotisen hankkeen loppuraportti. EU-kalat IV…
Kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista uutta tietoa -
26. elokuuta 2024
Selvitys: Kansallinen salmonellavalvonta suojaa kuluttajia
Mikäli Suomen kansallisesta salmonellavalvontaohjelmasta luovuttaisiin, salmonellan esiintyvyys sianlihan tuotantoketjussa lisääntyisi ja ihmisten sairaustapausten määrä moninkertaistuisi nykyisestä.…
Selvitys: Kansallinen salmonellavalvonta suojaa kuluttajia -
9. elokuuta 2024
Uutta tietoa luvassa kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista
Päivämäärä kannattaa laittaa nyt ylös: EU-kalat-IV -hankkeen loppuwebinaari järjestetään 16.9.2024. Silloin julkaistaan uutta tietoa kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista sekä…
Uutta tietoa luvassa kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista -
7. kesäkuuta 2024
Maailman elintarviketurvallisuuspäivänä huomio valmiuteen
Vuosittaista maailman elintarviketurvallisuuspäivää vietetään 7. kesäkuuta. Tänä vuonna teemapäivänä korostetaan valmiutta elintarviketurvallisuuden poikkeamiin ja häiriöihin sloganilla Prepare for…
Maailman elintarviketurvallisuuspäivänä huomio valmiuteen -
21. toukokuuta 2024
Riskinarviointipäivinä tietoa turkiseläinten tautiriskeistä ja sikojen salmonellavalvontaohjelmasta
Miten karanteenikasvintuhoojat pärjäävät Suomen ilmastossa? Voiko lintuinfluenssa muuntua turkistarhoilla seuraavaksi pandemiaksi ja mitä riskin hallinnassa tulisi huomioida? Ovatko sikojen…
Riskinarviointipäivinä tietoa turkiseläinten tautiriskeistä ja sikojen salmonellavalvontaohjelmasta -
8. toukokuuta 2024
Safe2Eat-kampanja kannustaa turvallisiin elintarvikevalintoihin
Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA kampanjoi kumppaneineen kuluttajien tietoisuuden lisäämiseksi elintarviketurvallisuudesta. Safe2Eat-nimellä uudelleen brändätty kampanja toteutetaan nyt…
Safe2Eat-kampanja kannustaa turvallisiin elintarvikevalintoihin -
23. huhtikuuta 2024
Riskinarviointipäivä 2024
Riskinarvioinnin yksikön vuotuinen Riskinarviointipäivä toteutetaan tänä vuonna verkossa Teams-alustalla. Tapahtuma on jaettu kolmeen osaan: ma 27.5. klo 10–12 aiheena kasvinterveys, ke 29.5. klo…
Riskinarviointipäivä 2024 -
8. huhtikuuta 2024
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia ohjeita ja linjauksia
Suomen lähialueilla esiintyvä afrikkalainen sikarutto ja Suomen villisikakannan kasvu viime vuosikymmeninä ovat nostaneet riskiä, että tauti voisi levitä maahamme luonnonvaraisten villisikojen…
Afrikkalaisen sikaruton torjuntaan uusia ohjeita ja linjauksia -
3. huhtikuuta 2024
Tietoa ja ohjeita ilmastonmuutoksen huomioimisesta kasvinterveyden riskinarvioinnissa
Kansainvälinen kasvinterveysriskien tutkijoiden verkosto IPRRG ( www.pestrisk.org ) on koostanut mittavan tietopaketin riskinarvioijille ja päätöksentekijöille siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa…
Tietoa ja ohjeita ilmastonmuutoksen huomioimisesta kasvinterveyden riskinarvioinnissa -
25. tammikuuta 2024
Tutkimus: medium-kypsennetyt jauhelihapihvit voivat kätkeä STEC-bakteeririskin ravintoloissa
Puoliraa’at eli medium-kypsennetyt jauhelihapihvit voivat sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita. Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikössä selvitettiin, miten paljon sairastumisia aiheutuu…
Tutkimus: medium-kypsennetyt jauhelihapihvit voivat kätkeä STEC-bakteeririskin ravintoloissa -
25. tammikuuta 2024
EU:n CATALYSE-konsortio aloitti toimintansa
CATALYSE-konsortio aloitti toimintansa 1.1.2024 Euroopan Komission HORIZON-hankerahoituksella ”Thematic network ensuring food safety by translating research & innovation into practice”. Suomesta…
EU:n CATALYSE-konsortio aloitti toimintansa -
16. marraskuuta 2023
Webinar on NoBaSURV-PWN - a web app for assessing the statistical confidence of past pine wood nematode surveys
Finnish Food Authority is organising a webinar on NoBaSURV-PWN application on 13 December 2023, 14:00- 15:50 (EET, UTC+2) . NoBaSURV-PWN ( https://nobasurv-pwn.rahtiapp.fi/ ) is a web application for…
Webinar on NoBaSURV-PWN - a web app for assessing the statistical confidence of past pine wood nematode surveys -
16. marraskuuta 2023
Webinar on NoBa Land Cover Retriever application
Finnish Food Authority is organising a webinar on NoBa Land Cover Retriever application on 14 December 2023, 14:00-15:50 (EET, UTC+2) . NoBa Land Cover Retriever (NoBa LCR,…
Webinar on NoBa Land Cover Retriever application -
23. lokakuuta 2023
Webinaari EFSAn rahoitusinstrumenteista
Ruokavirasto järjesti webinaarin Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) apurahoista ja hankinnoista torstaina 23.11.2023 klo 13.00-13.55. Tilaisuus oli tarkoitettu tutkijoille ja muille…
Webinaari EFSAn rahoitusinstrumenteista -
19. lokakuuta 2023
EU elintarviketurvallisuusfoorumi Brysselissä 28.-29.11.2023
Ensimmäinen FS4EU-projektin järjestämä EU-elintarviketurvallisuusfoorumi kokoontuu Brysselissä marraskuun lopussa.Foorumi kokoaa Euroopassa elintarvikealalla toimivat tieteiden, politiikan,…
EU elintarviketurvallisuusfoorumi Brysselissä 28.-29.11.2023 -
3. lokakuuta 2023
Kerro meille mielipiteesi kasvipohjaisista maitotuotteiden ja lihan korvikkeista!
Ruokaviraston Riskinarvioinnin yksikkö järjestää kyselyn kasvipohjaisista maitotuotteiden ja lihan korvikkeista. Kysely on osa Kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuus…
Kerro meille mielipiteesi kasvipohjaisista maitotuotteiden ja lihan korvikkeista! -
8. kesäkuuta 2023
PFAS-verkkoseminaari 18.9.2023
Mitä tiedämme PFAS-tilanteesta Pohjoismaissa ja mitä on tehtävissä? Asiasta keskustellaan 18.9.2023 järjestettävässä webinaarissa, jonka järjestävät neljän Pohjoismaan elintarvikkeita käsittelevät…
PFAS-verkkoseminaari 18.9.2023 -
13. huhtikuuta 2023
Suomalaisten turkistarhojen zoonoottisten tautien tilanne on huonosti tunnettu
Turkiseläimistä tutkitaan Suomessa hyvin vähän näytteitä koronavirusseurantaa (SARS-CoV-2) lukuun ottamatta. Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön tekemässä selvityksessä arvioitiin saatavilla olevan…
Suomalaisten turkistarhojen zoonoottisten tautien tilanne on huonosti tunnettu -
29. maaliskuuta 2023
Tutkimusprojekti kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuudesta
Projektin tavoitteena on tuottaa tietoa tukemaan kansallista ja kansainvälistä päätöksentekoa sekä tuottajien omavalvonnan suunnittelua ja tuotekehitystyötä. Myös kuluttajat saavat tietoa omien…
Tutkimusprojekti kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuudesta -
17. helmikuuta 2023
Riskinarviointipäivä 17.5.2023
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö järjestää kaikille avoimen jokavuotisen riskinarviointipäivän 17.5.2023. Lisätietoa luvassa lähempänä ajankohtaa.
Riskinarviointipäivä 17.5.2023 -
8. helmikuuta 2023
EFSA hakee uusia asiantuntijoita tiedekomitea ja -paneelityöhönsä
Onko intohimosi ruokaan, eläimiin tai kasveihin liittyvä riskien arviointi? Haluatko tehdä sitä yhdessä Euroopan parhaiden asiantuntijoiden kanssa? Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA…
EFSA hakee uusia asiantuntijoita tiedekomitea ja -paneelityöhönsä -
6. helmikuuta 2023
Kysely ravintoloille naudanjauhelihapihvien tarjoilusta
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö toteuttaa ravintoloille kyselyn koskien raakojen ja puoliraakojen (eli medium) jauhelihapihvien tarjoilua. Raakana syöty naudanliha on yhdistetty erilaisiin…
Kysely ravintoloille naudanjauhelihapihvien tarjoilusta -
19. tammikuuta 2023
Ruokavirasto, LUOMUS ja BirdLife Suomi ovat selvittäneet siipikarjan lintuinfluenssatartunnan riskitekijöitä, erityisesti ulkonapidon vaikutusta riskiin
Euroopassa on parhaillaan käynnissä laajin koskaan raportoitu lintuinfluenssaepidemia ja korkeapatogeenisen lintuinfluenssan tautipaine suomalaisiin siipikarjoihin on kohonnut. Tautia on todettu myös…
Ruokavirasto, LUOMUS ja BirdLife Suomi ovat selvittäneet siipikarjan lintuinfluenssatartunnan riskitekijöitä, erityisesti ulkonapidon vaikutusta riskiin -
30. marraskuuta 2022
Ruokaviraston tutkimusseminaari 14.12. klo 15—16
Tervetuloa Ruokaviraston tutkimusseminaariin kuulemaan uusien tutkimusprofessorien esittelyjä 14.12. klo 15—16 (Teams). Seminaarissa tutkimuksestaan kertovat: Tutkimusprofessori Johanna Suomi :…
Ruokaviraston tutkimusseminaari 14.12. klo 15—16 -
29. marraskuuta 2022
Blogi: Tutkimusryhmä oli nopeampi kuin tuhooja!
Orgyia leucostigma -perhonen ja Chionaspis pinifoliae -kilpikirva jäivät toiseksi pohjoismaiselle tutkimusryhmälle ja Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestölle. Kisa käytiin siitä,…
Blogi: Tutkimusryhmä oli nopeampi kuin tuhooja! -
18. marraskuuta 2022
Siipikarjan lintuinfluenssariski Suomessa – hankkeen loppuseminaari 7.12.2022 klo 12-16
Minkälainen taudinaiheuttaja lintuinfluenssavirus on? Mitä tiedetään muuttolintujen liikkeistä? Miten linnut suojataan taudeilta? Minkälainen on lintuinfluenssariski Suomessa eri vuodenaikoina ja eri…
Siipikarjan lintuinfluenssariski Suomessa – hankkeen loppuseminaari 7.12.2022 klo 12-16 -
30. syyskuuta 2022
Riskinarviointiraportti julkaistu: Heisimadon toukkarakkulan aiheuttama riski kuluttajalle on hyvin pieni – lihantarkastukseen luvassa muutoksia
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön, lihantarkastusyksikön ja eläinterveystutkimuksen yksikön yhteistyöprojekti Kystikerkoosi naudoissa ja lihantarkastuksen yksinkertaistaminen on päättynyt.…
Riskinarviointiraportti julkaistu: Heisimadon toukkarakkulan aiheuttama riski kuluttajalle on hyvin pieni – lihantarkastukseen luvassa muutoksia -
27. syyskuuta 2022
Blogi: 3 askelta kohti johdonmukaista priorisointia – Case karanteenituhoojat
Priorisointi kannattaa aina. Etenkin silloin, kun EU:n lainsäädännössä on noin 300 karanteenituhoojaa, joita kaikkia viranomaisten pitäisi valvoa. Myös Suomessa. Huolimatta siitä, että ne kaikki eivät…
Blogi: 3 askelta kohti johdonmukaista priorisointia – Case karanteenituhoojat -
8. kesäkuuta 2022
Saksan riskinarviointi-instituutti (BfR) julkaisi uuden verkkoversion elintarviketurvallisuuden almanakasta
Miten elintarviketurvallisuutta valvotaan meillä ja muualla? Oletko kenties kiinnostunut tämänhetkisistä elintarviketurvallisuuden valvontarakenteista Euroopan alueella? Saksan…
Saksan riskinarviointi-instituutti (BfR) julkaisi uuden verkkoversion elintarviketurvallisuuden almanakasta -
5. toukokuuta 2022
Riskinarviointipäivä 25.5.2022 klo 9.15 ̶ 16.00
Voisiko kiinanrunkojäärä asettua Suomeen? Millainen riskinarviointi tehtiin Ukrainasta saapuvien lemmikkien osalta? Muuttuuko vierasainealtistuksemme ruokavalion muutoksen myötä? Vastauksia näihin…
Riskinarviointipäivä 25.5.2022 klo 9.15 ̶ 16.00 -
8. maaliskuuta 2022
Uusi kemikaalien riskinarviointiin keskittyvä verkosto Eurooppaan
EU käynnistää PARC-kumppanuusohjelman, jonka osallistujat muodostavat kemikaalien riskinarvioinnin osaamisverkoston. Suomesta mukana ovat Työterveyslaitos, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Oulun…
Uusi kemikaalien riskinarviointiin keskittyvä verkosto Eurooppaan -
15. helmikuuta 2022
Blogi: Mäntyankeroistuhot – uhka vai mahdottomuus?
Mäntyankeroisen leviämistä Suomeen pidetään merkittävänä uhkana metsätaloudelle, vaikka tutkimusten mukaan täällä on sille liian kylmä. Millaisessa tilanteessa mäntyankeroinen voisi aiheuttaa Suomessa tuhoja?
Blogi: Mäntyankeroistuhot – uhka vai mahdottomuus? -
5. marraskuuta 2021
Elintarvikkeiden sisältämien vierasaineiden terveysriskejä arvioitu
Ruokavirasto on luokitellut tärkeysjärjestykseen kaikki lainsäädännön nojalla valvottavat elintarvikkeiden vierasaineet eli kontaminantit. Luokittelu perustuu kahteen eri tekijään: myrkyllisyyteen ja…
Elintarvikkeiden sisältämien vierasaineiden terveysriskejä arvioitu -
26. lokakuuta 2021
Ruoan tärkeimmät vierasaineet Suomessa - terveysriskit ja tiedonpuutteet -raportin julkistuswebinaari 5.11. klo 9 ̶ 11
Mitä kaikkea ruoka voi sisältää? Tule kuulemaan elintarviketutkimuksen tuloksista Ruokaviraston riskinarvioinnin tutkimusyksikön järjestämään "Ruoan tärkeimmät vierasaineet Suomessa - terveysriskit ja…
Ruoan tärkeimmät vierasaineet Suomessa - terveysriskit ja tiedonpuutteet -raportin julkistuswebinaari 5.11. klo 9 ̶ 11 -
24. syyskuuta 2021
Ruokaviraston tutkimusseminaari 2.11. klo 15–16: Kampylobakteerikantojen vaihtelun ja inaktivaation mallinnus
Tervetuloa seuraamaan tutkimusseminaaria aiheesta Kampylobakteerikantojen vaihtelun ja inaktivaation mallinnus. Seminaari järjestetään Teams-yhteydellä. Ilmoittaudu tästä linkistä. Ruokaviraston…
Ruokaviraston tutkimusseminaari 2.11. klo 15–16: Kampylobakteerikantojen vaihtelun ja inaktivaation mallinnus -
3. syyskuuta 2021
Vaaroja nakeista ankeroisiin -webinaari 5.10.2021
Riskinarvioinnin yksikön tutkijat kertoivvat yleistajuisin esimerkein elintarvikkeisiin, eläimiin ja kasveihin liittyvistä vaaroista. Miten niiden riskejä arvioidaan tutkitulla tiedolla? Millaista…
Vaaroja nakeista ankeroisiin -webinaari 5.10.2021 -
4. toukokuuta 2021
EFSAn raportti julkaistu: Afrikkalainen sikarutto: rehuihin, kuivikkeisiin ja kuljetuksiin liittyvät riskit
EFSAn uudessa, afrikkalaista sikaruttoa käsittelevässä lausunnossa 27.4.2021 tarkastellaan riskiä, että virus leviää tartunta-alueilta muille EU:n alueille rehujen, kuivikkeiden tai…
EFSAn raportti julkaistu: Afrikkalainen sikarutto: rehuihin, kuivikkeisiin ja kuljetuksiin liittyvät riskit -
15. huhtikuuta 2021
Blogi: Tule maalle, näe mullin malli!
Viime aikoina uutisoinnissa on ollut monella tapaa poikkeuksellisia aiheita. Epätavallista on ollut myös puhe malleista. Yleinen keskustelu malleista on niin uutta ja hämmentävää, ettei edes sopivaa…
Blogi: Tule maalle, näe mullin malli! -
5. helmikuuta 2021
Eurooppalainen verkkoalusta tasoittaa tietä elintarviketurvallisuuden yhteistyölle
Turvallinen ja ravitseva ruoka on välttämätöntä hyvälle elämälle ja terveydelle. Jatkuvasti kehittyvän elintarvikeketjun muutokset edellyttävät nopeaa sopeutumista myös EU:n…
Eurooppalainen verkkoalusta tasoittaa tietä elintarviketurvallisuuden yhteistyölle -
14. lokakuuta 2020
Suomalaisten lasten altistuminen PAH-yhdisteille ruoan kautta ei aiheuta terveysriskiä
Ruokavirasto on tehnyt riskinarvioinnin lasten altistumisesta elintarvikkeiden PAH-yhdisteille. PAH-yhdisteet ovat palamisessa syntyviä syöpävaarallisia yhdisteitä. Riskinarvioinnin mukaan lasten…
Suomalaisten lasten altistuminen PAH-yhdisteille ruoan kautta ei aiheuta terveysriskiä -
24. syyskuuta 2020
Blogi: 0304XXXX ja vihreän kullan viholliset
Suomi elää metsästä, mutta niin elävät monet kasvintuhoojatkin. Lue Salla Hannusen blogi tutkijoiden taistelusta invasiivisten tuhoojien uhkaa vastaan.
Blogi: 0304XXXX ja vihreän kullan viholliset -
21. elokuuta 2020
Tule kuulolle Haittaeläin-hankkeen loppuseminaariin 26.8.2020
Ruokaviraston ja Luonnonvarakeskuksen Haittaeläin-hankkeessa on selvitetty zoonoottisten bakteerien reittejä tuotantotiloilla. Tervetuloa kuulemaan tuloksista hankkeen loppuseminaariin keskiviikkona 26.8.2020 klo 13–16.
Tule kuulolle Haittaeläin-hankkeen loppuseminaariin 26.8.2020 -
27. huhtikuuta 2020
Ruokatottumukset vaikuttavat raskasmetallien saantiin
Ruokaviraston tekemä kansallinen riskinarviointi tarkentaa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSAn aiemmin julkaisemia EU-tason arvioita kuluttajien altistusmääristä. Tulosten perusteella osa…
Ruokatottumukset vaikuttavat raskasmetallien saantiin -
25. lokakuuta 2019
Paprikan lievä läikkävirus todettu Suomessa ensimmäisen kerran
Paprikan lehdissä kirjavuutta, pieniä ja epämuodostuneita hedelmiä aiheuttava paprikan lievä läikkävirus (Pepper mild mottle virus, PMMoV) on ensi kertaa todettu Suomessa. Läikkävirusta ei ole EU:ssa…
Paprikan lievä läikkävirus todettu Suomessa ensimmäisen kerran -
18. syyskuuta 2019
Elintarviketurvallisuuden riskit ovat esillä EFSA-kokouksessa Helsingissä
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn neuvoa antavassa foorumissa esitellään Ruokaviraston riskinarviointitoimintaa. Foorumin kokous keskustelee kattavasti EFSAn ajankohtaisasioista ja…
Elintarviketurvallisuuden riskit ovat esillä EFSA-kokouksessa Helsingissä