Koronavirus SARS-CoV-2
Joulukuun 2019 lopulla Kiinan terveysviranomaiset raportoivat äkillisten keuhkokuumeiden ryvästymän eli tartuntatapausten kertymisen ajallisesti ja paikallisesti. Niiden aiheuttajaksi todettiin uusi, aiemmin tuntematon koronavirus, SARS-CoV-2. Tauti levisi Kiinasta nopeasti Eurooppaan ja muualle maailmaan, minkä seurauksena Maailman terveysjärjestö WHO julisti pandemian eli maailmanlaajuisen epidemian 11.3.2020.
Riskinhallintatoimenpiteet SARS-CoV-2-positiivisilla turkistarhoilla
Koronapandemia on koetellut turkistarhoja useassa maassa, ja myös Suomessa on varauduttu siihen, miten toimitaan, jos SARS-CoV-2 todettaisiin suomalaisissa turkiseläimissä. Riskinarvioinnin yksikkö kokosi Ruokaviraston Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osaston pyynnöstä mahdollisia keinoja, joilla viruksen aiheuttaman taudin leviämistä voitaisiin ehkäistä.
Riskinhallintatoimenpiteet SARS-CoV-2-positiivisilla turkistarhoilla (pdf)
Koronaviruksen zoonoosiuhka – SARS-CoV-2 ja minkkitarhat
SARS-CoV-2:n leviäminen ihmisten parissa on kiihtynyt Suomessa. Euroopassa on todettu SARS-CoV-2 -infektioita minkkitarhojen eläimissä, minkä vuoksi Ruokaviraston Eläinten terveyden ja hyvinvoinnin osasto pyysi riskinarvioinnin yksiköltä yhteenvedon tarhattujen minkkien ihmiselle mahdollisesti aiheuttamasta koronavirusuhkasta.
Koronaviruksen zoonoosiuhka – SARS-CoV-2 ja minkkitarhat (pdf)
Koronaviruksen elintarviketurvallisuusriskit
Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikkö kokosi saatavilla olevan tiedon elintarvikkeiden turvallisuuteen mahdollisesti vaikuttavista tekijöistä.
Koronaviruksen aiheuttama elintarviketurvallisuusriski (pdf)