Projektissa selvitettiin elintarvikearomeja koskevaan lainsäädäntöön, arviointiin, hyväksyntään, saantiin ja käytön turvallisuuteen liittyvät pääkohdat. Aromilla tarkoitetaan ainetta, jota ei ole tarkoitettu kulutettavaksi sellaisenaan, mutta jota lisätään elintarvikkeeseen antamaan tai muuttamaan elintarvikkeen tuoksua tai makua. Projekti on osa laajempaa hanketta, jossa arvioidaan kuluttajien altistumista elintarvikeparanteille, eli aromiaineille ja lisäaineille; entsyymit eivät toistaiseksi sisälly hankkeeseen.
EU:ssa käyttöön hyväksytyistä noin 2 500 kemiallisesti yksilöidystä aromiaineista valittiin lähempään tarkasteluun sellaiset aromiaineet, joilla voi olla vaikutuksia ihmisen terveyteen. Aromiaineiden lisäksi hankkeessa tarkasteltiin sellaisia aineita, joita ei sellaisenaan saa lisätä elintarvikkeisiin, mutta joita voi päätyä ruokaan esimerkiksi mausteiden käytön myötä.
Työssä tarkasteltiin myös elintarvikearomien käyttöön ja niistä aiheutuviin haittavaikutuksiin liittyviä tiedon puutteita. Eräiden aromien ja aromiaineiden esiintymisestä elintarvikkeissa ja niiden saannista erityisesti suurkuluttajin tai erityisryhmien osalta tarvitaan lisätietoa.
Asiasanat
elintarvike, aromi, aromiaine, elintarvikeparanne
Rahoitus
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
Projektiryhmä
Erikoistutkija Kimmo Suominen
Erikoistutkija Johanna Suomi
Erikoistutkija Tero Hirvonen
Erikoistutkija Pirkko Tuominen
Projektista julkaistua
Katsaus elintarvikearomeihin. Eviran tutkimuksia 1/2018
Elintarvikkeiden lisäaineet - riskiprofiili. Eviran tutkimuksia 2/2018
Lisätietoa projektista
Kimmo Suominen, erikoistutkija, riskinarvioinnin yksikkö
kimmo.suominen@ruokavirasto.fi