Projektin tavoitteena on arvioida eri-ikäisten suomalaisten (lasten, aikuisten ja eläkeläisten) altistumista elintarvikkeiden lisäaineille ruokavalionsa kautta sekä kuvata eri lisäaineiden käyttötarkoitukset ja mahdolliset kuluttajan terveyteen vaikuttavat ominaisuudet.
Projekti on osa laajempaa hanketta, jossa arvioidaan eri-ikäisten kuluttajien altistumista elintarvikeparanteille. Sallittujen enimmäispitoisuuksien ja/tai teollisuuden todellisten käyttötietojen sekä ikäryhmäkohtaisten ruoankäyttötietojen perusteella tunnistetaan ne lisäaineet, joiden hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI-arvo) saattaa ylittyä. Tällöin valvontatoimet voidaan kohdistaa suurimman riskin aiheuttaviin aineisiin.
Lisäaineista ja muista elintarvikeparanteista laadittavat riskiprofiilit kartoittavat altistuksen nykytason, luovat pohjan elintarvikeparanteiden saannin myöhemmälle seurannalle sekä osoittavat mahdolliset tarkempaa seurantaa edellyttävät elintarvikeparanteet.
Avainsanat
Elintarvikeparanteet, elintarvikkeiden lisäaineet, ADI, altistus, saanti, riskiprofiili, E-koodi
Aikataulu
Lisäaineita koskeva osio 2014-2017, aromit ja entsyymit 31.12.2017 mennessä
Rahoitus
Evira
Projektiryhmä
erikoistutkija Johanna Suomi
erikoistutkija Liisa Uusitalo (2014)
erikoistutkija Kimmo Suominen
erikoistutkija Tero Hirvonen (2015-)
erikoistutkija Pirkko Tuominen
Projektista julkaistua
Elintarvikkeiden lisäaineet - riskiprofiili. Eviran tutkimuksia 2/2018
Katsaus elintarvikearomeihin. Eviran tutkimuksia 1/2018
Lisätietoa projektista
Johanna Suomi, erikoistutkija, riskinarvioinnin tutkimusyksikkö
johanna.suomi@ruokavirasto.fi