Mikrobiologisten elintarvikevaarojen esiintyvyys vähittäiskaupan käyttövalmiissa maidon tai lihan kasvipohjaisissa korvikkeissa

Projektissa tutkitaan käyttövalmiiden maidon tai lihan kasviperäisten korvikkeiden mikrobiologista laatua Euroopan unionissa. Tutkimus antaa tietoa mikrobiologisilla elintarvikevaaroilla mahdollisesti saastuneiden tuotteiden määrästä vähittäiskaupan tasolla. Tuotteista määritetään kussakin projektiin osallistuvassa viidessätoista EU-maassa Listeria monocytogenes säilytysajan lopussa, ja sen lisäksi muita mikrobiologiseen riskiin vaikuttavia tekijöitä (ml. Salmonella ja STEC). Tietoa hyödynnetään kasviperäisten maidon ja lihan korvikkeiden riskinarvioinnissa.

Aikataulu

2025–2026

Projektiryhmä

Projektia vetää Irlannin FSAI, ja mukana on neljäntoista muun EU-maan elintarviketurvallisuusviranomaisia. Karttaan on väritetty sinisellä projektiin osallistuvat maat. Suomesta projektiin osallistuvat Ruokaviraston riskinarvioinnin ja mikrobiologian yksiköt.

MapChart_Map.png

Työhön osallistuvat asiantuntijat:

  • Saija Hallanvuo
  • Suvi Joutsen
  • Petra Pasonen
  • Tiina Peltopuro
  • Kirsi-Maarit Siekkinen
  • Maria Simola
  • Johanna Suomi

Rahoitus

EFSA Focal Point -lisärahoitus

Lisätietoja

johanna.suomi@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 27.2.2025