Salmonellan riskinarviointi salmonellavalvontaohjelmaan kuuluvissa elintarvikkeissa

Eläimistä saatavat elintarvikkeet ovat ihmisten salmonellatartuntojen pääasiallinen lähde Euroopassa. Suomessa noudatetaan kansallista salmonellavalvontaohjelmaa (Finnish Salmonella Control Programme, FSCP) ja tilanne salmonellan esiintymisen suhteen on säilynyt valvontaohjelman asettamassa tavoitteessa, mikä on alle 1 % tuotantoeläimissä ja alle 0,5 % elintarvikkeissa. Suurin osa Suomessa asuvien salmonellatartunnoista saadaan ulkomailta (n. 85 % tartunnoista) ja kotimaassa saatuja tartuntoja raportoidaan vuosittain 200–400.

Riskinarvioinnissa arvioidaan erikseen valvontaohjelmaan kuuluvat naudan, sian ja siipikarjan kotimaiset elintarviketuotantoketjut sekä tuontielintarvikkeet ja päivitetään aikaisemmat arviot. Elintarvikkeiden merkitystä mahdollisina salmonellan tartuntalähteinä selvitetään lähdeattribuutio-mallinnuksen avulla, johon sisältyy altisteiden määrien arviointi ja serotyyppikantojen vertailu ihmisten ja tartuntalähteiden välillä.

Projektin tavoitteet:

  • Arvioidaan kuluttajan riskiä saada salmonellatartunta FSCP:iin kuuluvista broilerin-, kalkkunan-, naudan- ja sianlihan kotimaisen elintarviketuotantoketjun ja tuontielintarvikkeiden välityksellä.
  • Tuotetaan tietoa salmonellalähteiden merkityksestä salmonellaseurannan kehittämiseksi ja elintarviketurvallisuustason ylläpitämiseksi.
  • Kehitetään riskinarviointimenetelmiä nopean ja ajantasaisen salmonellariskinarvioinnin tueksi.

Aikataulu:

2021–2023

Rahoitus:

Ruokavirasto

Tutkimusryhmä:

  • Pirkko Tuominen, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö
  • Sara Nevalainen, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö
  • Antti Mikkelä, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö
  • Markus Linjamäki, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö
  • Suvi Joutsen, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö
  • Jukka Ranta, Ruokavirasto, riskinarvioinnin yksikkö

Projektin julkaisut:

Nevalainen S, Mikkelä A, Joutsen S, Linjamäki M & Tuominen P (2023) Suomessa saatavilla olevien lihan ja lihatuotteiden salmonellariskinarviointi. Ruokaviraston tutkimuksia 6/2023. ISBN 978-952-358-055-8. http://hdl.handle.net/10138/569547

Sivu on viimeksi päivitetty 18.1.2024