Hankkeen tarkoitus oli selvittää REE-tuotteisiin ja niistä biokaasu- ja kompostointilaitoksissa johdettuihin lopputuotteisiin liittyvät sikaruttoa, suu- ja sorkkatautia ja korkeapatogeenistä lintuinfluenssaa koskevat eläintautivaarat. REE-tuotteet ovat vähittäiskaupan raakoja entisiä eläimistä saatavia elintarvikkeita, jotka päiväyksen vanhenemisen, pakkauksen hajoamisen tai jonkin muun syyn vuoksi poistetaan myynnistä.
Hankkeessa tarkasteltiin tekijöitä, jotka vaikuttavat virusten esiintymiseen tuotantoeläimissä, virusta kantavien eläinten pääsemiseen teurastamolle ja virusta sisältävän lihan pääsemiseen vähittäiskauppaan. Lisäksi selvitettiin, kuinka virukset voivat selvitä REE-tuotteiden käsittelyprosessista biokaasu- ja kompostointilaitoksilla sekä sitä, kuinka kaatopaikoille sijoitetut REE-tuotteet tai REE-tuotteista biokaasu- ja kompostointilaitoksilla johdetut lopputuotteet voivat altistaa tuotantoeläimiä.
Jos jokin riskinhallintaketjun osa ei toimi ja REE-tuotteiden käsittelymenetelmät ovat riittämattömiä, saattaa muodostua reittejä, jotka mahdollistavat tuotantoeläinten altistumisen sikarutto-, suu- ja sorkkatauti- ja korkeapatogeeniselle lintuinfluenssaviruksille esimerkiksi luonnonvaraisten eläinten tai viruksilla saastuneen lannoitevalmisteen tai veden valityksella. Hanke toteutettiin vuosina 2008 - 2009.
Tutkimusryhmä
Heidi Rosengren (Evira)
Leena Sahlström (Evira)
Kimmo Suominen (Evira)
Tutkimuksen rahoitus
Evira
Projektista julkaistua
Raportit
Suominen, K., Rosengren, H ja Sahlström, L. 2009. Selvitys vähittäiskaupan raakojen entisten eläimistä saatavien elintarvikkeiden eläintautivaaroista. Eviran tutkimuksia 1/2009