Riskinarvioinnin yksikön asiantuntijat kouluttavat eurooppalaisia kollegojaan BIKE-riskinarviointimallin käyttämisessä Ruokaviraston Viikin toimipisteessä 31.10.–1.11. Koulutukseen osallistuu toistakymmentä asiantuntijaa ympäri Eurooppaa.
BIKE on riskinarvioinnin yksikössä kehitetty arviointimalli, jonka avulla voidaan arvioida altistumista haitallisille kemikaaleille ja mikrobeille elintarvikkeiden välityksellä. Bayesilainen malli arvioi esiintyvyys- ja kulutustietojen avulla kuluttajien kroonista ja akuuttia altistumisriskiä. Altistumisarvion lisäksi malli tuottaa arvion epävarmuudesta ja vaihtelusta.
BIKE-mallin pohjalta on kehitetty avoimen lähdekoodin sovellus, joka on kenen tahansa kiinnostuneen käyttöönotettavissa.
Viikissä järjestettävä työpaja on jatkoa aiemmin syksyllä pidetyille seitsemälle BIKE-webinaarille. Koulutuksen rahoittaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Jukka Ranta, p. 029 520 4911, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Lue lisää:
BIKE: Dietary Exposure Model for Foodborne Microbiological and Chemical Hazards