Riskinarviointipäivinä tietoa turkiseläinten tautiriskeistä ja sikojen salmonellavalvontaohjelmasta

21. toukokuuta 2024

Miten karanteenikasvintuhoojat pärjäävät Suomen ilmastossa? Voiko lintuinfluenssa muuntua turkistarhoilla seuraavaksi pandemiaksi ja mitä riskin hallinnassa tulisi huomioida? Ovatko sikojen kansallisen salmonellavalvontaohjelman hyödyt suuremmat kuin ohjelman mahdollisesta lakkauttamisesta seuraavat haitat? Vastauksia mm. näihin on etsitty riskinarvioinnin avulla.

Ruokaviraston riskinarvioinnin yksikön jokavuotinen riskinarviointipäivä toteutetaan tänä vuonna virtuaalisesti Teamsin välityksellä kolmena aamupäivänä: maanantaina 27.5., keskiviikkona 29.5. ja torstaina 30.5. klo 10–12.

Aamupäivien aikana riskinarvioinnin yksikön tutkijat esittelevät valmistuneita ja käynnissä olevia hankkeita kasvinterveydestä, eläintaudeista ja elintarviketurvallisuudesta.

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia. Ilmoittaudu tästä linkistä.

Tervetuloa mukaan!

Riskinarviointipäivien 2024 ohjelma:

Kasvinterveys – Arvioita Suomen ilmaston sopivuudesta karanteenikasvintuhoojille 27.5. klo 10–12

Tervetuloa – yksikönjohtaja Pirkko Tuominen

Ilmastonsopivuusarviot – mitä-miksi-miten? – tutkija Juha Tuomola

Voisiko japaninturilas selvitä Suomen ilmastossa? – tutkija Juha Tuomola

Tuhoojien lämpötilatarpeen tehokkaampaa mallintamista – tutkija Stafva Lindström

Koloradonkuoriaisen mahdollisuudet asettua Suomeen nyt ja lähitulevaisuudessa – tutkija Juha Tuomola

Loppukeskustelu

Eläintaudit maassa, merellä ja ilmassa 29.5. klo 10–12

Tervetuloa – yksikönjohtaja Pirkko Tuominen

Riskiperusteisuus nautatautien seurantaohjelmissa – erikoistutkija Tapani Lyytikäinen

Eläimistä saatavat sivutuotteet riskinarvioinnin näkökulmasta – tutkija Terhi Järvelä

Tähän on nyt kala haudattuna – sivutuotteiden hautaamisen tautiriskit – erikoistutkija Suvi Joutsen

Turkiseläimistä aiheutuvat tautiriskit ja niiden hallinta – erikoistutkijat Heidi Rossow & Leena Seppä-Lassila

Loppukeskustelu

Elintarviketurvallisuus 30.5. klo 10–12

Tervetuloa – yksikönjohtaja Pirkko Tuominen

Mitä hyötyä on salmonellavalvontaohjelmasta? – tutkija Sara Nevalainen

Elintarviketurvallisuuden nettiyhteisöt – erikoistutkija Suvi Joutsen ja tutkimusprofessori Johanna Suomi

Elintarvikeketjun ympäristöaltistuminen – tutkimusprofessori Jukka Ranta

Miten paistoaste vaikuttaa sairastumisriskiin? – tutkija Petra Pasonen

Väestöryhmien mikrobiriskin arviointi – tutkimusprofessori Jukka Ranta

Loppukeskustelu

Lue lisää:

Riskinarviointi
Riskinarvioinnin projektit
Riskinarvioinnin raportit