Päivämäärä kannattaa laittaa nyt ylös: EU-kalat-IV -hankkeen loppuwebinaari järjestetään 16.9.2024. Silloin julkaistaan uutta tietoa kotimaisen kalan vierasaine- ja ravintoainepitoisuuksista sekä kalan syönnin terveysvaikutuksista.
EU-kalat IV -projektissa on tutkittu sekä terveydelle haitallisten että hyödyllisten aineiden pitoisuuksia kotimaisessa kalassa ja kalatuotteissa. Aiemmissa tutkimuksissa on ilmennyt, että monien ympäristömyrkkyjen pitoisuudet kotimaisessa kalassa ovat pienentyneet 2000-luvun alkuvuosista. Toisaalta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on viime vuosina tiukentanut elintarvikkeiden sisältämien dioksiinien ja PCB-yhdisteiden sekä PFAS-yhdisteiden siedettäviä viikkosaantimääriä.
EU-kalat-IV -projektissa on ollut mukana asiantuntijoita Ruokavirastosta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Luonnonvarakeskuksesta ja Suomen ympäristökeskuksesta. Hanke on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.
Tietoa webinaarin ohjelmasta ja ilmoittautumisesta on tulossa lähempänä ajankohtaa.
Lue lisää:
Kotimaista kalaa ravinnoksi monipuolisemmin ja turvallisemmin (EU-kalat IV)