Tutkimus

Tieteellinen tutkimus on yksi Ruokaviraston lakisääteisistä tehtävistä ja se liittyy viraston yhteiskunnalliseen tehtävään ja vaikuttavuuteen.

Tieteellisen tutkimuksen tavoitteena on tehdä korkeatasoista tutkimusta alueilla, jotka ovat viraston strategisten tavoitteiden mukaisia. Tätä tukee Ruokaviraston tutkimusohjelma (pdf). Tiivistelmän Ruokaviraston tieteellisestä tutkimustoiminnasta löydät tutkimusesitteestämme (pdf).

Tutkimustuloksia hyödynnetään valvonnan suuntaamisessa, säädösvalmistelussa sekä kansainvälisten standardien ja ohjeiden kehittämisessä, riskinarvioinneissa sekä eri toimialoilla muun muassa maataloudessa, elintarviketeollisuudessa ja eläinten hyvinvoinnin parantamisessa.

Ruokaviraston tutkimusohjelmassa on kaksi laajaa, toisiinsa nivoutuvaa sisältöpainopistekokonaisuutta sekä yksi läpileikkaava painopiste, jotka palvelevat Ruokaviraston strategisia päämääriä:

Painopistealueet.png

Kuva: Ruokaviraston tutkimuksen sisältöpainopistealueita ovat Yhteinen terveys: resilientti ihminen, eläimet ja ympäristö sekä Vahvistuva huoltovarmuus ja varautuminen. Näitä läpileikkaa painopiste Tieto, teknologia ja tutkimusinfrastruktuurit.

Tutkimustoiminnan periaatteet ja sitoumukset

Viraston yhteisiksi tutkimustoiminnan periaatteiksi ja sitoumuksiksi on sovittu alla olevat kokonaisuudet. Näille periaatteille on määritelty tarkennetut tavoitteet, toimenpiteet, mittarit sekä kytkentä viraston strategisiin
tavoitteisiin.

  • Yhteiskunnallisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden vahvistamin
  • Tutkimusrahoituspohjan ja tutkimustukipalveluiden varmistaminen
  • Kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen
  • Tutkijoiden ja asiantuntijoiden ura- ja koulutuspolkujen edistäminen
  • Vastuullisen, puolueettoman ja avoimen tieteen varmistaminen
  • Tutkimuksen tehokas hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä
  • Tutkimusinfran ylläpito ja kehittäminen

Tutkimus- ja riskinarviointihankkeet liittyvät näihin kokonaisuuksiin.

Video: Tutkimuslinjan esittely. Voit katsoa videon DreamBrokerissa.

Tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka

Ruokaviraston tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikassa linjataan, miten Ruokavirastossa käsitellään, hallinnoidaan, jaetaan ja julkaistaan tutkimushankkeiden dataa ja tuloksia.

Tavoitteenamme on, että aineistomme ja tuloksemme löydetään ja saavutetaan – huomioiden silti mahdolliset rajoitukset. Politiikka koskee ulkopuolisesti rahoitettuja tai yhteistyösopimukseen nojaavia tutkimus- ja kehitysprojektejamme. Sen sijaan viranomais- ja asiantuntijatehtävissä syntyneistä aineistoista linjataan erikseen.

Tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka (pdf)

Tieteellinen tutkimus on verkostoitunutta

Ruokavirasto on mukana yhteistutkimushankkeissa muiden tutkimuslaitosten kanssa. Tärkeimpiä kotimaisia yhteistyökumppaneita ovat yliopistot ja sektoritutkimuslaitokset, etenkin tutkimuslaitosten yhteenliittymä Tulanet. Ruokavirasto on mukana myös kansainvälisissä tutkimusverkostoissa, joissa yhteistyökumppaneina ovat yliopistot ja alan tutkimuslaitokset ja -laboratoriot.

Tieteellinen tutkimusetiikka

Tieteellisessä tutkimuksessa noudatetaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja se on eettisesti hyväksyttävää, luotettavaa ja tulokset uskottavia. 

Ruokaviraston tutkimusetiikan ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) yhteyshenkilö on tutkimusprofessori Tuija Gadd, jonka kanssa voi keskustella tutkimuseettisistä ja hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyvistä kysymyksistä.

 

Uutisia tieteellisestä tutkimuksesta

Sivu on viimeksi päivitetty 28.3.2025