Tieteellinen tutkimus on yksi Ruokaviraston lakisääteisistä tehtävistä ja se liittyy viraston yhteiskunnalliseen tehtävään ja vaikuttavuuteen. Tuotetun tutkimustiedon käyttäjiä ovat sekä kansalliset toimijat että kansainvälinen tiedeyhteisö.
Ruokaviraston yleiset tutkimustoimintaan ja sen tukitoimintaan liittyvät periaatteet ja tavoitteet sekä strategiset sisältöpainopistealueet on kuvattu Ruokaviraston tutkimusohjelmassa (pdf). Ohjelmassa tunnistetaan myös merkittävimmät Ruokaviraston tutkimustoimintaan liittyvät globaalit YK:n kestävän kehityksen tavoitteet (SDGt).
Ruokaviraston tutkimusohjelmassa on kaksi laajaa, toisiinsa nivoutuvaa sisältöpainopistekokonaisuutta sekä yksi läpileikkaava painopiste, jotka palvelevat Ruokaviraston strategisia päämääriä: Yhteinen terveys: resilientti ihminen, eläimet ja ympäristö, Vahvistuva huoltovarmuus ja varautuminen sekä Tieto, teknologia ja tutkimusinfrastruktuurit.
Tutkimuksen periaatteet ja sitoumukset
Viraston yhteisiksi tutkimustoiminnan periaatteiksi ja sitoumuksiksi, sisältäen tutkimuksen tukitoimintojen kehittämistavoitteet, on sovittu alla olevat kokonaisuudet. Näille periaatteille on määritelty tarkennetut tavoitteet, toimenpiteet, mittarit sekä kytkentä viraston strategisiin tavoitteisiin.
- Yhteiskunnallisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden vahvistaminen
- Tutkimusrahoituspohjan ja tutkimustukipalveluiden varmistaminen
- Kansallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen
- Tutkijoiden ja asiantuntijoiden ura- ja koulutuspolkujen edistäminen
- Vastuullisen, puolueettoman ja avoimen tieteen varmistaminen
- Tutkimuksen tehokas hyödyntäminen toiminnan kehittämisessä
- Tutkimusinfran ylläpito ja kehittäminen
Ruokaviraston tutkimusohjelman tavoitteiden toteuttamista ohjaa vahvasti viraston päivitetyt arvot: yhdessä, ratkaisukeskisesti ja luotettavasti.
Video: Tutkimuslinjan esittely. Voit katsoa videon DreamBrokerissa.
Uutisia tieteellisestä tutkimuksesta
-
14. lokakuuta 2024
Ruokaviraston tiedepäivä 10.12.2024 klo 12—16
-
27. syyskuuta 2024
Ympäristö-DNA mahdollistaa vesihomeen seurannan Itämereen laskevissa joissa
-
21. toukokuuta 2024
Riskinarviointipäivinä tietoa turkiseläinten tautiriskeistä ja sikojen salmonellavalvontaohjelmasta
-
23. huhtikuuta 2024
Ruokaviraston tutkimuswebinaari 17.5.2024 klo 13—14
-
23. huhtikuuta 2024
Riskinarviointipäivä 2024
-
3. huhtikuuta 2024
Tietoa ja ohjeita ilmastonmuutoksen huomioimisesta kasvinterveyden riskinarvioinnissa
-
8. helmikuuta 2024
Ruokaviraston tutkimuswebinaari 7.3.2024 klo 14—15
-
17. marraskuuta 2023
Webinaari EFSAn rahoitusinstrumenteista 23.11.2023
-
26. lokakuuta 2023
Ruokaviraston tiedepäivä 28.11.2023
-
3. lokakuuta 2023
Kerro meille mielipiteesi kasvipohjaisista maitotuotteiden ja lihan korvikkeista!
-
31. elokuuta 2023
Ravitsemusterveyttä edistetään vaikuttavasti yhteistyössä – Valtion ravitsemusneuvottelukunnalta toimenpidekannanotto
-
30. kesäkuuta 2023
Katemateriaalien mikromuovit kuormittavat maatalousmaata
-
20. kesäkuuta 2023
Pohjoismaiset ravitsemussuositukset pohjana suomalaisille suosituksille – päivitystyö käynnistyy
-
8. kesäkuuta 2023
PFAS-verkkoseminaari 18.9.2023 – Lisää jo kalenteriin!
-
1. kesäkuuta 2023
Uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset julki 20. kesäkuuta
-
11. toukokuuta 2023
Ruokaviraston tutkimuswebinaari 30.5 klo 14—15
-
28. huhtikuuta 2023
Riskinarviointipäivä 17.5.2023 klo 10.15 ̶ 15.30
-
13. huhtikuuta 2023
Suomalaisten turkistarhojen zoonoottisten tautien tilanne on huonosti tunnettu
-
29. maaliskuuta 2023
Tutkimusprojekti kasvijuomien ja vegaanisten jälkiruokien elintarviketurvallisuudesta
-
7. maaliskuuta 2023
Sairaalapotilaiden ravitsemustilan arvioinnissa on puutteita – uudistettu ravitsemushoidon suositus tehostaa hoitoa