Kalojen hyvinvointiohjelman suunnittelu ja käynnistys –hanke

Tiivistelmä:

Kalojen hyvinvointiohjelman suunnittelu- ja käynnistyshankkeessa rakennetaan kalojen hyvinvointiin liittyvää verkostoa, jonka tavoitteena on ratkaista systemaattisesti kalojen hyvinvointiin liittyviä ongelmia ja myös ennakoida tulevia kehitystarpeita. Verkoston puitteissa rakennetaan Kalojen hyvinvointiohjelma, joka tähtää kasvatetun kalan hyvinvoinnin ja kalaterveyden ongelmien priorisointiin ja niiden ratkaisemiseen sekä villillä kalalla erityisesti silakan ja muikun troolikalastuksessa saaliiden tainnuttamisen kysymysten ratkaisemiseen. Hankkeessa etsitään konkreettisia ratkaisuja kalojen hyvinvoinnin tärkeimpiin kestävyyshaasteisiin, joiden tunnistaminen on yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista.

Kalan fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin tunnistaminen ja sen luotettava mittaaminen on vielä kehitysasteella verrattuna moniin muihin tuotantoeläimiin. Hyvinvoinnin mittariston ja parhaiden hyvinvointia parantavien käytäntöjen kehittäminen sekä uuden tutkimustiedon vieminen käytäntöön edellyttää siten yhteistyötä yritysten ja tutkimuksen välillä.

Kalojen hyvinvointiohjelman suunnittelu ja käynnistyshanke on osa maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää ”Kotimaisen kalan edistämisohjelmaa”, jonka tarkoituksena on lisätä kotimaisen kalan tarjontaa ja kulutusta kestävällä ja vastuullisella kalanviljelystoiminnan tavalla. Tässä hankkeessa rakennetaan edellä mainittujen tavoitteiden toteuttamiseksi kalojen hyvinvointiohjelmaa. Hankkeen koordinaattorina toimii Luonnonvarakeskus (LUKE), mukana LUKEsta myös Eläinten hyvinvointikeskus (EHY) ja yhteistyökumppanina Ruokavirasto.

Tavoitteet:

• Kalojen hyvinvointihaasteiden tunnistaminen ja ratkaisuvaihtoehtojen löytäminen
• Kalan hyvinvointia seurataan oikeilla, asianmukaisilla mittareilla ja uusia menetelmiä kehitetään ja otetaan toimialalla tarpeenmukaisesti käyttöön
• Kalojen hyvinvointi paranee ja sitä määrätietoisesti parannetaan ruokaketjussa toimien seurauksena
• Kala ruokana koetaan laajalti eettisesti hyväksyttäväksi ja hyvinvointi on kilpailuetu kotimaassa ja vientimarkkinoilla

Asiasanat:

kalan hyvinvointi, hyvinvointi-indikaattorit, kirjolohi, kotimaisuus

Hankkeen koordinaattori:

Luonnonvarakeskus (Luke)

Ruokaviraston hankevastaavat:

Tiina Korkea-aho, Anna Maria Eriksson-Kallio, Jenni Westerback

Yhteistyötahot:

Luonnonvarakeskus Luke
Eläinten hyvinvointikeskus (EHY)

Hankkeen vaihe:

Käynnissä

Aloitusvuosi:

2023

Lopetusvuosi:

2024

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Maa- ja metsätalousministeriö 

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 12.4.2024