Our Precious Transboundary Waters

Tiivistelmä:

Lohiloinen, Gyrodactylus salaris on aiheuttanut suurta tuhoa levitessään Norjan jokien lohipopulaatioissa. Suomesta Norjan läpi Barentsinmereen laskevien jokien lohipopulaatiot ovat onneksemme vielä säilyneet tästä loisesta vapaina. Lohiloisen leviämisellä Tenon ja Näätämön lohipopulaatioihin olisi merkittäviä ekologisia ja sosiaalisia seurauksia, ja loisen leviämisen estäminen näihin vesistöihin onkin ensiarvoisen tärkeää.

Our Precious Transboundary Waters -hankkeen tarkoituksena on kehittää Ylä-Lapin jokien suojelua ja biodiversiteetin turvaamista yhteistyössä Suomen ja Norjan viranomaisten sekä tutkijoiden kanssa. Hanke sisältää viisi työpakettia, joista Ruokavirasto on mukana työpaketissa 4, jossa tarkoituksena on estää G. salaris -lohiloisen leviäminen Ylä-Lapin jokiin. Työpaketin vastuullinen partneri on Norwegian Veterinary Institute (Veterinærinstituttet) yhdessä Ruokaviraston kanssa. Yhteistyössä on mukana myös Norwegian Food Safety Authority (Mattilsynet) ja Swedish National Veterinary Institute (Statens veterinärmedicinska anstalt) G. salaris -lohiloisen torjunnan tehostamisessa, erityisesti Teno- ja Näätämöjoissa. Työpaketissa tehdään viestintäsuunnitelma tietoisuuden lisäämiseksi loisen aiheuttamasta uhasta, valmiussuunnitelma G. salaris -loisen leviämisen varalta, sekä kehitetään G. salaris -lohiloisen seurantaa validoimalla alueen vesistöjen G. salaris -seurantaan ympäristö-DNA (eDNA) menetelmä.

Tavoitteet:

Hankkeen tavoitteena on G. salaris -lohiloisen leviämisen ehkäiseminen ja Atlantin lohen populaatioiden suojelu ja valmiussuunnitelman laatiminen yhteistyössä Norjan ja Suomen tutkimuslaitosten ja viranomaisten välillä. Lisäksi G. salaris -lohiloisen seurantamenetelmiä ja havaitsemista parannetaan Ylä-Lapin vesistöissä eDNA -menetelmän kehittämisellä ja käyttöönotolla.

Asiasanat:

Gyrodactylus salaris, lohiloinen, valmiussuunnitelma, eDNA, Tenon lohi, Näätämön lohi

Hankkeen koordinaattori:

Lapin ELY-keskus

Ruokaviraston hankevastaavat:

Hanna Kuukka-Anttila, Tiina Korkea-aho

Yhteistyötahot:

Norwegian Veterinary Institute (Veterinærinstituttet)

Hankkeen vaihe:

Käynnissä

Aloitusvuosi:

2023

Lopetusvuosi:

2026

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

EU Interreg Aurora, Lapin liitto

Julkaisut:

Nytt prosjekt skal hindre spredning av Gyrodactylus salaris mellom Finland og Norge (vetinst.no)

 

 

Interreg_Aurora.png

 

Our Precious Transboundary Waters.png

 

Sivu on viimeksi päivitetty 11.4.2024