Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS)

Tiivistelmä:

Poro on puolikesy tuotantoeläin, jonka terveys ja tuottavuus riippuvat laidunten tilasta, sääolosuhteista ja erilaisista infektioista. Tutkittu tietämys porojen sairauksien esiintymisestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä on paljon vähäisempää kuin yleisemmillä tuotantoeläimillä. Porojen kuolinsyiden selvittäminen on tärkeää erityisesti, kun kuolleisuus tokassa on noussut, jotta voitaisiin parantaa eloonjääneiden, riskiryhmiin kuuluvien porojen hoitomahdollisuuksia. Kuolleiden eläinten raadonavausten suorittaminen ja näytteiden ottaminen laboratoriojatkotutkimuksiin ovat tärkeitä myös porojen sairauksien seurannassa ja lisätiedon saamisessa sairauksien esiintymiseen vaikuttavista tekijöistä, jotta porojen terveyttä ja hyvinvointia voidaan edelleen parantaa.

Suomessa porojen kuoleman- ja sairaudensyiden selvityksiä tehdään Ruokaviraston Oulun toimipaikassa. Viime vuosina näytteiden saaminen tutkimuksiin on vaikeutunut rahtiliikenteen rakennemuutosten myötä, ja porojen kuolinsyytutkimusten määrä on entisestään vähentynyt. Samaan aikaan ulkomailla tuotantoeläinten kuolinsyytutkimuksia on ryhdytty tekemään osin etänä tietoliikenneyhteyksien avulla. PORAUS-hankkeessa luodaan Suomeen menetelmä porojen etäavauksille ja kerätään tutkittua tietoa poroilla esiintyvistä taudeista. Hankkeen toteuttajia ovat Ruokaviraston Eläinterveystutkimuksen yksikkö ja Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta.

Tavoitteet:

Hankkeen tavoitteena on kehittää ja toteuttaa porojen kuolinsyytutkimuksia etäpalveluna Pohjois-Suomen ja Lapin porotilallisten, eläinlääkäreiden ja Ruokaviraston patologin välillä. Lisäksi hankkeessa koulutetaan alueen eläinlääkäreitä ja poronomistajia etäavausten tekemiseen. Hankkeen kuolinsyytutkimusten kautta pystytään arvioimaan, mitkä asiat aiheuttavat porojen kuolleisuutta ja miten niitä voitaisiin tulevaisuudessa estää. Raadonavausten yhteydessä otetaan seurantanäytteitä myös vielä tuntemattomiin tartunnanaiheuttajiin liittyen, jotta niiden tunnistamisen jälkeen voidaan saada tietoja niiden esiintyvyydestä suomalaisissa poroissa.

Asiasanat:

PORAUS, poro, etäpatologia

Hankkeen vastuulliset johtajat:

Antti Oksanen, Tiina Korkea-aho

Ruokaviraston hankevastaavat:

Minna Nylund, Laura Itkonen

Yhteistyötahot:

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta

Hankkeen vaihe:

käynnissä

Aloitusvuosi:

2023

Lopetusvuosi:

2026

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Lapin ELY-keskus

 

Sivu on viimeksi päivitetty 18.6.2024