Tiivistelmä:
Mastiitin aiheuttajabakteerit on perinteisesti jaettu tartuntatapansa perusteella joko tartunnallisiin tai ympäristöperäisiin. S. uberis on yleinen ympäristöperäinen utaretulehduksen aiheuttaja, mutta se aikaansaa myös tartunnallisia taudinpurkauksia. Bakteerin tartunta- ja leviämistapa on jossain määrin karjakohtainen. S. uberis -bakteerin merkitys utaretulehduksen aiheuttajana on viime vuosina korostunut ja sen aiheuttaman utaretulehduksen paraneminen ja hoitovaste vaikuttavat heikentyneen. Aiheesta ei ole suomalaista, tutkimukseen perustuvaa tietoa ja tähän puutteeseen hanke pyrkii vastaamaan.
Tavoitteet:
Hankkeessa selvitetään sen esiintyvyyttä, riskitekijöitä, paranemisennustetta ja maidontuotantotappioita sekä sen bakteerin geneettistä vaihtelevuutta, antibioottiherkkyyttä ja tartunnallisuutta. S. uberis -utaretulehduksen erityispiirteiden tunnistaminen edistää lypsylehmien utareterveyttä ja hyvinvointia, asianmukaista antibioottien kulutusta, antibioottiresistenssin hallintaa, korkealaatuista maidon tuotantoa sekä lypsykarjatalouden taloudellista ja eettistä kestävyyttä.
Asiasanat:
Streptococcus uberis, mastiitti, maidontuotanto
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Päivi Rajala-Schultz, professori, Helsingin yliopisto, eläinlääketieteellinen tiedekunta, kliinisen tuotantoeläinlääketieteen osasto
Ruokaviraston hankevastaava:
Tiina Autio, johtava tutkija
Yhteistyötahot:
Helsingin Yliopisto, Ruokavirasto
Hankkeen vaihe:
Käynnissä
Aloitusvuosi:
2024
Lopetusvuosi:
2028
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
Maatalouden kehittämisrahasto (Makera VN/8893/2023)
Valio Oy
Vetcare Oy
Orion Oyj