Tiivistelmä:
Kalan lisääntyvään kysyntään tarvitaan kotimaisen kalatalouden toimialojen kestävää kasvua, kehitystä sekä uusia vesiviljelyyn perehtyneitä asiantuntijoita. Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoiman vesiviljelyn kehittämisohjelman (VEKE) tavoitteena on kotimaisen vesiviljelyn kestävän kasvun edellytysten parantaminen, vesiviljelyä tukevan innovaatioverkoston kehittäminen, osaavan työvoiman turvaaminen sekä kotimaisen ja kansainvälisen lisärahoituksen hyödyntäminen. Luonnonvarakeskus koordinoi verkostoa, johon hakemusvaiheessa sitoutuneet partnerit ovat Suomen ympäristökeskus, Ruokavirasto, Ilmatieteen laitos, Metsähallitus, Suomen Kalankasvattajaliitto, Ammattiopisto Livia, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto. Ruokavirasto koordinoi ja on vahvasti mukana erityisesti kehittämisohjelman Kalojen hyvinvointi-työpaketissa.
Suomessa kalojen hyvinvointiin liittyy selkeitä ongelmakohtia, ja toimenpiteitä kalahyvinvoinnin parantamiseksi eri vesiviljely-ympäristöissä tarvitaan kipeästi. Panostamalla kalojen hyvinvointiin ja sen jatkuvaan kehittämiseen, parannetaan kalojen terveyttä mikä näkyy vesiviljelyn parempana tuottavuutena ja kalatuotteiden laatuna.
Tavoitteet:
Ohjelmalla on kaksi tavoitetta: Tavoite 1: Edistää kotimaisen vesiviljelyn kestävää kasvua elinkeino- ja ympäristötavoitteet yhteensovittamalla sekä Tavoite 2: Edistää kotimaisen vesiviljelyn kannattavuutta kehittämällä toimintatapoja ja menetelmiä. Tavoitteeseen 2 sisältyy ”Kalojen hyvinvointi”-työpaketti, jonka partnerit ovat Ruokavirasto, Livia, Luke, Turun yliopisto sekä yritykset.
Kalojen hyvinvoinnin -työpaketin tavoitetta on:
- Selvitys kalojen hyvinvoinnin ja terveyden yhteydestä yhteistyössä kalojen hyvinvointiohjelman käynnistystyön kanssa
- Terve kala -kirjan päivitys
- Kalojen hyvinvoinnin vahvistaminen kalaterveysammattilaisten kouluttamisella
- Hyvien käytäntöjen jalkauttaminen yrityksiin kalaterveysvastaavien ja hoitavien eläinlääkäreiden koulutuksella
Asiasanat:
kalahyvinvointi, vesiviljely, kalaterveys, kalataudit, tuottavuus
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Luke (koordinoi)
Ruokaviraston hankevastaava:
Anna Maria Eriksson-Kallio
Yhteistyötahot:
Livia, Luke, Turun yliopisto sekä yritykset (koko VEKE: Suomen ympäristökeskus, Ruokavirasto, Ilmatieteen laitos, Metsähallitus, Suomen Kalankasvattajaliitto, Ammattiopisto Livia, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto)
Hankkeen vaihe:
meneillään
Aloitusvuosi:
2023
Lopetusvuosi:
2026
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
Pohjois-Savon ELY-keskus; Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahasto