Tiivistelmä:
Campylobacter jejuni on yleisin suolistotulehdusta aiheuttava zoonoosi Suomessa. Raaka tai huonosti kypsennetty siipikarjanliha on merkittävin yksittäinen ihmisten kampylobakterioosin riskitekijä. Broilerintuotannossa antibiootteja ei ole Suomessa käytetty tuotantopolven linnuille sitten vuoden 2009. Tästä huolimatta erityisesti vuosina 2014, 2016 ja 2018 on havaittu antibioottiresistenttien C. jejuni -kantojen leviämistä suomalaiseen broilerintuotantoketjuun. Tämä tutkimus tuottaa kaivattua lisätietoa C. jejuni-tartunnoista ja niiden populaatiogenetiikasta broilereilla Suomessa. Erityisesti broilerivanhempaispolvien osalta tällaista tutkimustietoa on niukasti saatavilla. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää myös broilerintuotannossa ja lintujen hankintaketjussa tapahtuneiden muutosten mahdollista yhteyttä resistenttien kantojen leviämiseen ja tätä kautta koota tietoja ja hyviä käytänteitä ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.
Tavoitteet:
Tutkimuksen tavoitteena on tutkia ja koota yhteen tietoa kampylobakteerien antibioottiresistenssistä broilereilla Suomessa sekä resistenttien C. jejuni -kantojen populaatiogenetiikasta ja mahdollisesta leviämisestä broilerintuotantoketjussa mukaan lukien emokanat ja tuotantopolven broilerit. Tavoitteena on taustasyitä selvittämällä löytää keinoja estää kampylobakteerien ja erityisesti antibiooteille resistenttien kantojen leviämistä suomalaisessa broilerituotannossa.
Asiasanat:
broileri, kampylobakteeri, mikrobilääkeresistenssi, antiboottiresistenssi, MLST, sekvenssityyppi
Hankkeen vastuullinen johtaja:
dosentti Rauni Kivistö (Helsingin yliopisto)
Ruokaviraston hankevastaavat:
erikoistutkija Anniina Jaakkonen ja jaostopäällikkö Satu Olkkola
Yhteistyötahot:
Atria, HK, ETT
Hankkeen vaihe:
Käynnissä
Aloitusvuosi:
2023
Lopetusvuosi:
2025
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
Ruokavirasto (MIBO), Helsingin yliopisto (Eläinlääketieteellinen tiedekunta), Suomen eläinlääketieteen säätiö, Walter Ehrströmin säätiö
Julkaisut:
Klapuri S. 2024. Kampylobakteerien esiintyminen ja mikrobilääkeresistenssi broilereilla ja munintakanoilla EU:n alueella. Eläinlääketieteen lisensiaatintutkielma, Helsinki, Helsingin yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202405141948.