Tavoitteet:
Elintarvikehuollon turvaamiseksi viljojen ja nurmikasvien kylvösiementä varmuusvarastoidaan siemenpakkaamoilla katovuosien, poikkeusolojen tai vakavien häiriöiden varalta. Useamman vuoden varastoinnin jälkeen siemenen on oltava edelleen elävää eli sen pitää itää riittävästi käyttöön otettaessa. Isojen palkokasvien, herneen ja härkäpavun, kylvösiementä ei varmuusvarastoida, koska oletetaan, että siemen ei säily itävänä riittävän pitkään.
Hankkeen tavoitteena on selvittää siemenpakkaamoilla tehtävillä varastointikokeilla herneen ja härkäpavun siemenen itävyyden säilymistä pitkäaikaisvarastoinnissa (kuusi vuotta) tavanomaisissa pakkaamo-oloissa. Siementen itävyyttä, kosteutta ja elinvoimaa seurataan syksyin kerran vuodessa. Asiaa ei ole tiettävästi tutkittu Suomessa.
Kokeesta saatava tieto auttaa Huoltovarmuuskeskusta, kun keskus harkitsee herneen ja härkäpavun siemenen huoltovarmuusvarastoinnin aloittamista ja sitä, miten toteuttaa siemenen varastokiertoa. Herneen ja härkäpavun kylvösiemenen varmuusvarastointi lisäisi maamme valkuaisaineomavaraisuutta.
Asiasanat:
kylvösiemen, huoltovarmuus, herne, härkäpapu, itävyys, kosteus, elinvoima
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Leena Pietilä, yksikönjohtaja, Ruokavirasto, siemenyksikkö
Ruokaviraston hankevastaava:
Leena Pietilä, yksikönjohtaja, Ruokavirasto, siemenyksikkö
Jaana Laurila, johtava tutkija, Ruokavirasto, siemenlaboratoriojaosto
Yhteistyötahot:
Huoltovarmuuskeskus, siemenpakkaamot
Hankkeen vaihe:
käynnissä
Aloitusvuosi:
2023
Lopetusvuosi:
2028
Hankkeen rahoitukseen osallistuvat:
Huoltovarmuuskeskus, Ruokavirasto, MTK, MTK kehittämismaksutiimi, Kylvösiemensäätiö, Niemi-säätiö, Agronomiliitto