Tiivistelmä:
Hankkeessa selvitetään nautakarjoissa esiintyvän M. bovis -tartunnan epidemiologiaa. Laboratoriodiagnostiikkaa kehitetään tehokkaammaksi. Tartunnan saaneissa lypsykarjoissa tutkitaan keinoja hallita ja saneerata M. bovis. Lihanautakasvatuksessa tutkitaan M. bovis -tartunnan vaikutuksia sekä keinoja hyödyntää lihantarkastustulosten lihanautakasvattamojen terveydenhuollossa.
Tavoitteet:
Tavoitteena on luoda keinoja M. bovis -tartunnan hallintaan lypsykarjoissa sekä parantaa M. bovis -vastustusohjelman toimivuutta koskien M. bovis -liittymistutkimuksen luotettavuutta sekä riskitilojen ja tilojen välisen eläinkaupan riskien vähentämistä. Yleisenä tavoitteena on luoda paremmat taloudelliset edellytykset suomalaiselle lypsykarja- ja naudanlihatuotannolle, edistää nautaeläinten terveyttä ja hyvinvointia, vähentää antibioottien tarvetta ja käyttöä naudanlihantuotannossa ja siten edistää suomalaisen lihantuotannon puhtautta ja turvallisuutta.
Asiasanat:
Mycoplasma bovis
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Soveri, Timo, professori, Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta
Ruokaviraston hankevastaava:
Pelkonen, Sinikka, yksikönjohtaja, eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö
Yhteistyötahot:
Eläinten terveys ETT ry;
Valio;
Atria;
HK Scan Finland
Hankkeen vaihe:
Käynnissä
Aloitusvuosi:
2014
Lopetusvuosi:
2019
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
MMM 1876/312/2013;
Ruokavirasto;
HY;
elinkeino
Ruokaviraston projektikoodi:
8264