Mycoplasma bovis – tartunnan vaikutukset ja vastustus suomalaisessa nautakarjataloudessa

Tiivistelmä:

Hankkeessa selvitetään nautakarjoissa esiintyvän M. bovis -tartunnan epidemiologiaa. Laboratoriodiagnostiikkaa kehitetään tehokkaammaksi. Tartunnan saaneissa lypsykarjoissa tutkitaan keinoja hallita ja saneerata M. bovis. Lihanautakasvatuksessa tutkitaan M. bovis -tartunnan vaikutuksia sekä keinoja hyödyntää lihantarkastustulosten lihanautakasvattamojen terveydenhuollossa.

Tavoitteet:

Tavoitteena on luoda keinoja M. bovis -tartunnan hallintaan lypsykarjoissa sekä parantaa M. bovis -vastustusohjelman toimivuutta koskien M. bovis -liittymistutkimuksen luotettavuutta sekä riskitilojen ja tilojen välisen eläinkaupan riskien vähentämistä. Yleisenä tavoitteena on luoda paremmat taloudelliset edellytykset suomalaiselle lypsykarja- ja naudanlihatuotannolle, edistää nautaeläinten terveyttä ja hyvinvointia, vähentää antibioottien tarvetta ja käyttöä naudanlihantuotannossa ja siten edistää suomalaisen lihantuotannon puhtautta ja turvallisuutta.

Asiasanat:

Mycoplasma bovis

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Soveri, Timo, professori, Helsingin yliopisto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta

Ruokaviraston hankevastaava:

Pelkonen, Sinikka, yksikönjohtaja, eläintautibakteriologian ja -patologian yksikkö

Yhteistyötahot:

Eläinten terveys ETT ry;
Valio;
Atria;
HK Scan Finland

Hankkeen vaihe:

Käynnissä

Aloitusvuosi:

2014

Lopetusvuosi:

2019

Hankkeen rahoitukseen osallistuu: 

MMM 1876/312/2013;
Ruokavirasto;
HY;
elinkeino

Ruokaviraston projektikoodi:

8264

 

Sivu on viimeksi päivitetty 10.3.2020