Tiivistelmä:
Saprolegnia-suvun vesihomeet aiheuttavat vesihometautia eli saprolegnioosia lohikaloille, erityisen herkkiä niille ovat uhanalaiset lohikalalajimme kuten järvilohi ja järvitaimen. Saprolegnioosi onkin aiheuttanut suuria ongelmia lohikalanviljelyssä Suomessa ja ympäri maailmaa. Vesihomeita esiintyy kaikkialla luonnonvesissä ja ne aiheuttavat tautipurkauksia erityisesti keväisin ja syksyisin.
Aikaisemmissa vesihometutkimuksissa on selvitetty, että Suomessa kalanviljelylaitosten kaloista eristetään yleisesti Saprolegnia parasitica vesihomelajia. Kuitenkin melko vähän tiedetään sen esiintymisestä kalanviljelylaitoksilla ja kuinka sen esiintyminen ympäristön vesissä vaikuttaa vesihomeen esiintymiseen kaloissa. Tämän hankkeen tarkoituksena on käyttää aikaisemmassa hankkeessa kehitettyä ympäristönäytteiden DNA:ta (eDNA) tunnistavaa PCR-menetelmää, jolla pystytään entistä tarkemmin määrittämään kaloille tautia aiheuttavan S. parasitica vesihomeen esiintymistä kalanviljelylaitoksilla.
Lisätieto tautien esiintymisestä kalanviljelylaitoksilla ja niiden estomenetelmien tehokkuudesta edesauttaa kalojen terveyttä ja hyvinvointia, sekä mahdollistaa kalatautien torjunta- ja hoitomenetelmien kehittämistä.
Tavoitteet:
- Tutkia vesihomeen Saprolegnia parasitica esiintymistä kalanviljelylaitosten vedessä ja kaloissa eri vuodenaikoina.
- Selvittää vaikuttaako vesihomeen esiintyminen ympäristössä saprolegnioosin puhkeamiseen kaloilla.
- Vesihomeen estotoimenpiteiden (kylvetykset, desinfioinnit, rokotus) tehokkuuden arvioiminen vesihomeen vähentämiseksi kalanviljelylaitosten ympäristöstä.
Asiasanat:
Vesihome, Saprolegnia sp. eDNA, qPCR, lohikalat
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Viljamaa-Dirks Satu, johtava asiantuntija, Ruokavirasto, eläinterveystutkimuksen yksikkö
Ruokaviraston hankevastaava:
Korkea-aho Tiina, tutkija, Ruokavirasto, eläinterveystutkimuksen yksikkö
Yhteistyötahot:
Luonnonvarakeskus vesiviljely
Savon Taimen Oy
Voimalohi Oy
Hankkeen vaihe:
Päättynyt
Aloitusvuosi:
2021
Lopetusvuosi:
2022
Hankkeen julkaisut ja loppuraportti:
Korkea-aho, T., Wiklund, T., Engblom, C., Vainikka, A., & Viljamaa-Dirks, S. (2022). Detection and Quantification of the Oomycete Saprolegnia parasitica in Aquaculture Environments. Microorganisms, 10(11), 2186. http://dx.doi.org/10.3390/microorganisms10112186
Korkea-aho, T.L., Viljamaa-Dirks S., Holopainen R., Luke vesiviljely, Savon Taimen Oy, Voimalohi Oy (2022). Vesihomeen ajallinen esiintyminen ja estomenetelmien optimointi kalanviljelylaitoksilla -loppuraportti, Ruokaviraston raportti (pdf).
Hankkeen rahoitukseen osallistui:
Euroopan unioni (EU)
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto (EMKR)
ELY-keskus