Tiivistelmä:
Hankkeessa seurataan L. monocytogeneksen, STEC:n ja kampylobakteerien esiintymistä eläinten ulosteessa, navettaympäristössä, lypsylaitteistossa ja sen suodattimissa sekä tankkimaidossa kolmella tilalla vuoden ajan. Lisäksi tutkitaan mainittujen tautibakteerien esiintyvyyttä vähittäismyynnissä olevassa raakamaidoissa sekä selvitetään mahdollisia kontaminaatioon vaikuttavia tekijöitä lypsyyn ja eläinten hoitoon liittyvissä käytännöissä.
Tavoitteet:
Hankkeen tavoitteena on selvittää lehmän raakamaidon suora- ja vähittäismyyntiin liittyviä kampylobakteerien, STEC-bakteerien ja L. monocytogeneksen esiintymisestä kuluttajalle aiheutuvia riskejä sekä näiden bakteerien kontaminaatioiden laatua lypsykarjatiloilla.
Asiasanat:
raakamaito, lypsykarja, Listeria monocytogenes, kampylobakteeri, STEC
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Miia Lindström, Miia, teollisen maitohygienian professori, ELT, Helsingin yliopisto
Ruokavirasto hankevastaava:
Hakkinen, Marjaana, erikoistutkija, FT, elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikkö
Yhteistyötahot:
Helsingin yliopiston, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto;
lypsykarjatilat
Hankkeen vaihe:
Käynnissä
Aloitusvuosi:
2013
Lopetusvuosi:
2018
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
MMM (dnro 1879/312/2012)
Ruokaviraston projektikoodi:
8260