Tiivistelmä:
Projektissa arvioidaan tiettyjen lihaelintarvikkeiden ja uimaveden aiheuttamaa kampylobakteerialtistumista. Lisäksi tutkitaan kampylobakteeritartuntojen toistuvuutta ja muutoksia broilertiloilla. Tuloksia voidaan hyödyntää riskinhallinnassa ja seurantaohjelmien kehittämisessä sekä kansallisella että yritystasolla.
Tavoitteet:
Projektin tavoitteena on tuottaa tietoa kampylobakteerin riskinhallinnan ja seurantaohjelmien kehittämistä varten muun muassa seuraavilla tavoilla:
- Tuottaa sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista tietoa elintarvikkeiden kampylobakteeririskistä.
- Selvittää kampylobakteerien esiintymistä broileriteurastuserissä ja broilerierien tilakohtaista ja mahdollista alueellista saastumisriskiä.
- Kartoittaa kampylobakteerien esiintymistä uimavesissä käyttäen esimerkkinä neljää eri kaupunkia ja niiden uimarantoja.
Asiasanat:
kampylobakteeri, elintarvikkeet, riskinarviointi, prediktiivinen mikrobiologia, mallinnus, Bayes, tilastotiede
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Ranta, Jukka, erikoistutkija, FT, dos., Evira, riskinarvioinnin tutkimusyksikkö
Eviran hankevastaava:
Ranta, Jukka, erikoistutkija, FT, dos., riskinarvioinnin tutkimusyksikkö
Yhteistyötahot:
Atria Suomi Oy;
HK Ruokatalo Oy;
Saarioinen Oy
Hankkeen vaihe:
Päättynyt
Aloitusvuosi:
2012
Lopetusvuosi:
2015
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
MMM;
Evira;
HY
Eviran projektikoodi:
8255