Konjugoidut mykotoksiinit maidossa

Tavoitteet:

Hankkeessa kehitetään määritysmenetelmiä ns. konjugoitujen hometoksiinien sekä mykotoksiinien aineenvaihduntatuotteiden määrittämiseksi maidosta ja maitojauheesta. Maidossa mahdollisesti esiintyvät konjugoidut mykotoksiinit ovat tärkeä tutkimuksen kohde siksi, että ne voivat muuntua ihmisen ruuansulatuskanavassa hydrolyysin kautta tuotteiksi, joilla on korkea toksisuusarvo. Maidossa esiintyvistä konjugoiduista mykotoksiineista ei juuri ole tutkimustietoa, mutta on viitteitä siitä, että konjugoituja mykotoksiineja voi esiintyä maidossa.

Asiasanat:

konjugoidut mykotoksiinit, massaspektrometria, maitojauhe

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Peltonen, Kimmo, professori, Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Eviran hankevastaava:

Peltonen, Kimmo, professori, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Eviran yhteyshenkilöt:

Peltonen, Kimmo, professori, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö;
Jestoi, Marika, erikoistutkija, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Yhteistyötahot:

Institute of Animal Nutrition, Federal Agricultural Research Centre Braunschweig, Saksa

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2009

Lopetusvuosi:

2012

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022