Tavoitteet:
EU–hankkeessa yhdenmukaistetaan tapaa kerätä tietoa elintarvikeperäisestä altistumisesta. Hankkeessa luodaan yhtenäiset käsitteet ja toimintatavat niin ruuankäyttötietojen, näytteenoton, näytteiden valmistamisen, analysoinnin kuin analyysituloksista tehtävän riskinarvioinnin tarpeisiin. Analyysit tehdään ruuankäyttötietoihin perustuen elintarvikkeista siten, että elintarvikkeet valmistetaan ensin normaalien ruuanvalmistustapojen mukaisesti. Näin pyritään samaan mahdollisimman todenmukainen tieto elintarvikeperäisestä altistumisesta tutkittaville aineille riskinarviointia varten.
Tulokset:
Hankkeessa luodaan yhtenäinen ohjeistus Total Diet Study (TDS) – tyyppiselle saantitutkimuksille kaikkien tutkimusosa-alueiden osalta. Lisäksi hankkeen pilottitutkimuksesta saadaan käytännön kokemusta TDS-tyyppisen tutkimuksen suunnittelusta ja toteuttamisesta aina riskinarviointiin asti. Lisäksi hankkeessa luodaan yhteinen tietokanta myöhempiä tutkimuksia varten.
Asiasanat:
elintarvikkeet, saantilaskelmat
Hankkeen vastuullinen johtaja:
ANSES (French Agency for Food, Enviromental and Occupational health and safety)
Eviran hankevastaava:
Putkonen, Tiina, erikoistutkija, TkT, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö
Yhteistyötahot:
Anses- Ranska;
IFR – Yhdistynyt kuningaskunta;
EuroFIR AISBL – Belgia;
RIVM – Alankomaat;
NIPH/SZU –Tsekki;
INRAN – Italia;
BfR – Saksa;
UGR – Espanja;
NUID UCD – Irlanti;
UGENT – Belgia;
HAH – Kroatia;
PVD – Latvia;
CNA/AESAN – Espanja;
FERA – Yhdistynyt kuningaskunta;
INSA – Portugali;
NIPH/FHI – Norja;
MATIS – Islanti;
NFNI/IZZ – Puola;
ISS – Italia;
TUBITAK – Turkki;
URV – Espanja;
VITO – Belgia;
NFA – Ruotsi;
ETHZ – Sveitsi;
ILSI Europe aisbl - Belgia
Hankkeen vaihe:
Päättynyt
Aloitusvuosi:
2012
Lopetusvuosi:
2015
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
EU
Eviran projektikoodi:
8423