Transrasvahapot kevyttuotteissa

Tavoitteet:

Hankkeessa kehitetään GC-MS-menetelmä elintarvikkeiden rasvahappoprofiilin tutkimiseksi. Tutkitaan, vaikuttaako rasvapitoisuuden pienentäminen tuotteen rasvahappoprofiiliin.

Suunnitelma:

Olemassa oleva rasvahappojen GC-menetelmä validoidaan uudelle ilmaisintekniikalle (FID → MS). Hankitaan ja analysoidaan markkinoilla olevia kevyttuotteita, joissa on saatavilla eri rasvapitoisuuksia. Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan juustoja, sitten levitteitä ja kasvirasvasekoitteita. Kevyttuotteiden rasvahappoprofiilia verrataan normaalirasvaisten tuotteiden profiiliin. Samalla kehitetään analyysimenetelmää edelleen niin, että ilmaisintekniikasta saadaan paras mahdollinen hyöty. Analyysimenetelmän toinen kehityskohde on transrasvahappojen määritys aiempaa spesifisemmin.

Asiasanat:

juusto, kevyttuotteet, rasvahappokoostumus, kaasukromatografia, massaspektrometria

Hankkeen vastuullinen johtaja:

Peltonen, Kimmo, professori, Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Eviran hankevastaava:

Ritvanen, Tiina, kemisti, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö

Tutkimusryhmä:

Putkonen, Tiina, erikoistutkija, Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö;
Alatossava, Tapani, professori, Helsingin yliopisto;
Lampi, Anna-Maija, dosentti, Helsingin yliopisto

Yhteistyötahot:

Helsingin yliopisto

Hankkeen vaihe:

Päättynyt

Aloitusvuosi:

2006

Lopetusvuosi:

2011

Julkaisut:

Ritvanen, T., Putkonen, T., Peltonen, K.
A comparative study of the fatty acid composition of dairy products and margarines with reduced or substituted fat content.
Food and Nutrition Sciences 2012: 3, pp. 1189-1196.

Hankkeen rahoitukseen osallistuu:

Evira

Eviran projektikoodi:

8105

Sivu on viimeksi päivitetty 23.5.2022