Tavoitteet:
Hankkeessa kehitetään GC-MS-menetelmä elintarvikkeiden rasvahappoprofiilin tutkimiseksi. Tutkitaan, vaikuttaako rasvapitoisuuden pienentäminen tuotteen rasvahappoprofiiliin.
Suunnitelma:
Olemassa oleva rasvahappojen GC-menetelmä validoidaan uudelle ilmaisintekniikalle (FID → MS). Hankitaan ja analysoidaan markkinoilla olevia kevyttuotteita, joissa on saatavilla eri rasvapitoisuuksia. Ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan juustoja, sitten levitteitä ja kasvirasvasekoitteita. Kevyttuotteiden rasvahappoprofiilia verrataan normaalirasvaisten tuotteiden profiiliin. Samalla kehitetään analyysimenetelmää edelleen niin, että ilmaisintekniikasta saadaan paras mahdollinen hyöty. Analyysimenetelmän toinen kehityskohde on transrasvahappojen määritys aiempaa spesifisemmin.
Asiasanat:
juusto, kevyttuotteet, rasvahappokoostumus, kaasukromatografia, massaspektrometria
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Peltonen, Kimmo, professori, Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö
Eviran hankevastaava:
Ritvanen, Tiina, kemisti, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö
Tutkimusryhmä:
Putkonen, Tiina, erikoistutkija, Evira, kemian ja toksikologian tutkimusyksikkö;
Alatossava, Tapani, professori, Helsingin yliopisto;
Lampi, Anna-Maija, dosentti, Helsingin yliopisto
Yhteistyötahot:
Helsingin yliopisto
Hankkeen vaihe:
Päättynyt
Aloitusvuosi:
2006
Lopetusvuosi:
2011
Julkaisut:
Ritvanen, T., Putkonen, T., Peltonen, K.
A comparative study of the fatty acid composition of dairy products and margarines with reduced or substituted fat content.
Food and Nutrition Sciences 2012: 3, pp. 1189-1196.
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
Evira
Eviran projektikoodi:
8105