Tavoitteet:
- Selvittää HEV:n esiintymistä ja säilymistä suomalaisessa sianlihan tuotantoketjussa sekä sen esiintymistä villisioissa ja riistaeläimissä. Tavoitteena on myös parantaa elintarvikealaa palvelevan virusanalytiikan saatavuutta.
- Määrittää soveltuvin osin virusten (HEV ja ASFV) infektiivisyyden tuhoutumista a) yleisimmissä kuumennuskäsittelyissä ja b) ei-kuumennuskäsittelyissä (savustus) sellaisenaan syötävissä elintarvikkeissa, erityisesti sianlihatuotteissa.
- Arvioida eri prosessien vaikutuksia ja kustannuksia elintarvikkeiden turvallisuuteen sekä riskinhallintakeinojen tehoa elintarvikevirusten (HEV, ASFV) aiheuttamaan riskiin.
- Tuottaa täsmätietoa eri kohderyhmille.
Asiasanat:
elintarvikkeiden prosessointi ja tuotekehitys, riskien hallinta ja riskinarviointi, ennakointi, ruokaketjun hygienia ja turvallisuus, sikatalous
Hankkeen vastuullinen johtaja:
Leena Maunula, yliopistonlehtori, FT, Helsingin yliopisto, elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto
Ruokaviraston hankevastaavat:
Gadd, Tuija, yksikönjohtaja, ELT, virologian yksikkö;
Tuominen, Pirkko, yksikönjohtaja, ELT, riskinarvioinnin yksikkö
Yhteistyötahot:
Helsingin yliopisto;
Ruokavirasto;
elintarvikealan toimijoita
Hankkeen vaihe:
Käynnissä
Aloitusvuosi:
2018
Lopetusvuosi:
2022
Hankkeen rahoitukseen osallistuu:
Maatalouden kehittämisrahasto Makera;
Ruokavirasto;
Helsingin yliopiston eläinlääketieteellinen tiedekunta;
elintarvikealan toimijoita